Subsidiebeschikkingen

Gedegen werk voorkomt problemen

Een degelijke afhandeling van een subsidieaanvraag voorkomt problemen als de subsidiebeschikking moet worden vastgesteld. Wanneer het gaat om standaardaanvragen of lage bedragen en de subsidieregels overzichtelijk zijn, dan zijn subsidieaanvragen meestal makkelijk af te handelen. Anders ligt het bij de grote subsidies, nieuwe subsidies of wanneer een subsidieontvanger de afgelopen jaren niet goed heeft gepresteerd. Dan is het van belang dat een subsidieaanvraag gestructureerd getoetst wordt aan de toepasselijke subsidieregels en dat de subsidiebeschikking goed geformuleerd wordt. Waar op te letten bij subsidiebeschikkingen?

Het is belangrijk de subsidiebeschikking zo in te richten en te formuleren dat bij de vaststelling van de subsidie geen onduidelijkheid kan ontstaan. Waar moet de behandelaar van een subsidieaanvraag allemaal op letten?

  • is de omschrijving van de de activiteiten waarvoor subsidie kan worden verstrekt in de subsidiebeschikking helder en wordt een duidelijke relatie gelegd met het subsidiebedrag?
  • welke verplichtingen mogen wel en welke mogen niet worden opgelegd. Zijn de verplichtingen duidelijk omschreven?
  • beschikt de ontvanger over voldoende eigen vermogen en moet hij de activiteit zelf bekostigen?
  • zijn er andere weigeringsgronden van toepassing?
  • voldoet de subsidiebeschikking aan de eisen uit de Awb?
  • moet een begrotingsvoorbehoud worden gemaakt en hoe moet het subsidiebedrag verdeeld worden wanneer het subsidieplafond wordt overschreden?
  • moet de subsidiebeschikking iets zeggen over de vraag of de subsidieontvanger een overgebleven subsidiebedrag mag houden of na de vaststelling terug moet betalen?
  • etcetera.

Vijverberg helpt bij het opstellen van subsidiebeschikkingen

Als u te maken krijgt met capaciteitsgebrek, de juridische kwaliteit van subsidiebeschikkingen wilt verhogen of over een subsidieaanvraag juridisch advies wilt: Vijverberg heeft juridisch adviseurs die u kunnen helpen. Dat geldt natuurlijk ook voor het (lager) vaststellen van subsidies.

Advies nodig?

Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen u graag.

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media

Gerelateerde referentieprojecten

Incompany cursus subsidierecht

Tweedaagse incompany cursus voor team subsidierecht van gemeente

Voor de gemeente Maastricht heeft onze specialist, mr. Arjo Buurma, een tweedaagse incompany cursus verzorgd over het subsidierecht voor medewerkers van het subsidieteam in opbouw. Op de eerste dag zijn de basisregels van het subsidierecht…
Goed doortimmerde subsidieregelingen voor gemeente

Goed doortimmerde subsidieregelingen voor gemeente

Een gemeente vroeg onze specialist subsidierecht te adviseren over twee subsidieregelingen: een op het gebied van het sociaal domein en één voor de ondersteuning van ondernemers in verband met Covid-19. In klein comité met de…
Huisadviseur subsidierecht

Huisadviseur subsidierecht

Voor een privaatrechtelijke organisatie die belast is met het verstrekken van diverse subsidies, is Vijverberg de huisadviseur op het gebied van subsidierecht. Op ieder gewenst moment kunnen de medewerkers van de stichting direct contact opnemen…

Ontvang onze publicaties

Volg ons op social media