Je ontvangt een subsidieaanvraag van de welzijnsinstelling die binnen je gemeente actief is. Je wilt de subsidie verlenen voor het grootste deel van de activiteiten, maar voor een klein deel niet. Verder wil je regelen dat met de budgetten geschoven kan worden tussen de verschillende activiteiten die de stichting aanbiedt, maar het aantal uren dat per activiteit is geraamd mag niet worden overschreden. Hoe formuleer je dit in de subsidieverleningbeschikking zodat je straks na afloop van de activiteiten de subsidie makkelijk en zonder discussie kunt vaststellen?
Cursusdetails
Inhoud
Deze workshop is gericht op het ontwikkelen van je kennis en vaardigheden met betrekking tot het maken van subsidiebeschikkingen. Tijdens de workshop komen allerlei onderwerpen aan bod zoals: de verplichte inhoud van een subsidiebeschikking, de verhouding tussen de eigen subsidieregelgeving en de inhoud van een subsidiebeschikking, de wijze waarop de subsidiabele activiteiten moeten worden beschreven om achteraf de subsidie eenvoudig vast te kunnen stellen en de motivering van de (gedeeltelijke) weigering van een subsidie of een lagere vaststelling.
Na afloop van de workshop subsidiebeschikkingen:
- ben je op de hoogte van de eisen die de Algemene wet bestuursrecht stelt aan de inhoud van subsidiebeschikkingen;
- ken je de elementen die in de verschillende subsidiebeschikkingen moeten worden opgenomen;
- heb je geoefend met het formuleren van onderdelen van subsidiebeschikkingen;
- heb je inzicht in de relatie tussen de subsidieregelgeving van de eigen organisatie en de inhoud van de subsidiebeschikkingen;
- ben je bekend met de elementen van een goede motivering en hebben zij geoefend met het schrijven van een motivering.
Doelgroep
Medewerkers van overheidsorganisaties die belast zijn met het maken van subsidiebeschikkingen.
Programma
Het exacte programma komt in overleg tot stand. Mogelijke onderwerpen zijn:
- Inhoud van subsidiebeschikkingen
- Beoordelen van subsidiebeschikkingen uit de praktijk
- Opbouw van een subsidiebeschikking: verlening, weigering en vaststelling
- Omschrijving van de subsidiabele activiteiten
- Motivering van een negatief subsidiebesluit
Werkwijze
De workshop wordt verzorgd door een ervaren adviseur en specialist op het gebied van subsidierecht. Aan de hand van allerlei oefeningen, praktijkvoorbeelden en uitwisseling van ervaringen worden je kennis en vaardigheden vergroot.