Medezeggenschap

De wereld verandert voortdurend om ons heen. Deze veranderingen hebben ook gevolgen voor de bedrijfsuitvoering van uw organisatie. Omdat het van belang is dat de organisatie meebeweegt met de veranderingen, heeft dit gevolgen voor de werknemers binnen de organisatie. 

Medezeggenschap vergroot de betrokkenheid van medewerkers bij veranderingen binnen de organisatie. Het geeft invloed op veranderingen in de gang van zaken en het beleid van de onderneming. Voor de ondernemer is het een belangrijk middel om mee te krijgen wat er speelt op de werkvloer.

Medezeggenschap vindt plaats via een ondernemingsraad of een personeelsvertegenwoordiging. Wanneer de organisatie minstens 50 werknemers heeft is het instellen van een ondernemingsraad verplicht op basis van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR). Wanneer een organisatie minder werknemers heeft is een ondernemingsraad of ander medezeggenschapsorgaan niet verplicht. Wél kan dan worden besloten een personeelsvertegenwoordiging in te stellen.

De WOR biedt het wettelijk kader waaraan ondernemingsraden en personeelsvertegenwoordiging hun rechten en plichten ontlenen. Zo heeft een ondernemingsraad adviesrecht en instemmingsrecht bij bedrijfseconomische en sociale onderwerpen. Deze vertegenwoordiging overlegt minimaal 2 keer per jaar met de onderneming. 

Vragen die bij u kunnen opkomen:

Advies en hulp bij medezeggenschapsvraagstukken

Het is verstandig om in een vroegtijdig stadium deskundige hulp in te schakelen en te overleggen over medezeggenschapsaangelegenheden. Dit geldt zowel voor de ondernemer als de medezeggenschap. Vijverberg is gespecialiseerd in het adviseren over medezeggenschapsvraagstukken. Het voeren of begeleiden van het overleg met de ondernemingsraad of de bestuurder behoort tot onze expertise. De advocaten en adviseurs van Vijverberg kunnen u adviseren en helpen om de medezeggenschap op een goede wijze in te richten en op een correcte en doeltreffende manier in de praktijk te brengen en indien nodig staan wij u bij in procedures.

Vanuit onze jarenlange praktijk zijn wij prima in staat  uw vragen te beantwoorden en u en/of de ondernemingsraad te scholen in de toepassing van WOR.

Bel voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek: 079 - 3631919.

Advies nodig?

Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen u graag.

Gerelateerde cursussen

Incompany

Actueel reorganisatierecht voor overheidswerkgevers

Door de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) is een reorganisatietraject bij een gemeente of andere overheidsorganisatie aanzienlijk gewijzigd. Bereid je voor op de nieuwe realiteit…
Incompany

Adviseren bij reorganisaties door de ondernemingsraad

Een voorgenomen reorganisatiebesluit en nu? De bestuurder wil haast maken, maar een onvoldoende zorgvuldig advies kan grote gevolgen hebben. Wat kan de ondernemingsraad doen tegen…

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media

Gerelateerde referentieprojecten

(Her)schrijven arbeidsvoorwaardenregelingen

(Her)schrijven arbeidsvoorwaardenregelingen

De personeelsvertegenwoordiging van een kleine organisatie heeft Vijverberg gevraagd hen te adviseren over het updaten van de arbeidsvoorwaardenregelingen. Hoog nodig want er was al 10 jaar niets aangepast. Vijverberg heeft binnen enkele weken de arbeidsvoorwaardenregelingen…
Strategisch adviseur medezeggenschap aan de slag bij rijksdienst

Strategisch adviseur medezeggenschap aan de slag bij rijksdienst

Een rijksdienst moet als gevolg van politieke besluitvorming binnen drie jaar fuseren met twee andere onderdelen van die rijksdienst. De onderdelen moeten bovendien forse krimptaakstellingen realiseren voordat de fusie tot stand komt. Om die reden…
Actualisatie arbeidsvoorwaardenregeling

Gemeente Bussum tevreden over actualisatie arbeidsvoorwaardenregeling

Een jurist van Vijverberg actualiseert voor de gemeente Bussum de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Regeling en de Bussumse Arbeidsvoorwaardenregeling. Zij controleert en toetst de regelingen aan de hand van alle relevante LOGA-brieven en loopt deze na op…

Gerelateerde publicaties

Het einde van de loonkloof tussen mannen en vrouwen in zicht?

Ambtenarenrecht
Arbeidsrecht (overheid)
Geschreven door: mr. Violette Moons Het is regelmatig in het nieuws: de loonkloof tussen mannen en vrouwen en dat deze maar niet kleiner lijkt te worden. Dit terwijl in de…

Arbeidsrechtelijke aspecten van hybride werken | deel 2: medezeggenschap

Arbeidsrecht (overheid)
Geschreven door: mr. Sydney Hertog In de vorige publicatie Arbeidsrechtelijke aspecten van hybride werken: deel 1 stonden de mogelijkheid tot wijziging van de arbeidsplaats, het arbobeleid, ziekte en ontslag en…

Ontvang onze publicaties

Volg ons op social media