Cursus Actueel reorganisatierecht voor overheidswerkgevers

Incompany cursus

Door de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) is een reorganisatietraject bij een gemeente of andere overheidsorganisatie aanzienlijk gewijzigd. Bereid je voor op de nieuwe realiteit. Leer je weg vinden in de regelgeving. Weet op welke momenten de werkgever beleidsvrijheid heeft en realiseer een succesvolle organisatieverandering onder het arbeidsrecht.

 1. Inhoud
 2. Doelgroep
 3. Programma
 4. Werkwijze
 5. Reviews
 6. Incompany

Cursusdetails

Prijs
Vraag kosteloos en vrijblijvend een offerte aan voor een incompany cursus.
Duur
1 dag
Aantal deelnemers
Maximaal 16
Opleidingspunten
6 punten in het kader van Puntenstelsel
Docenten

Inhoud

Onder deskundige leiding stel je in de cursus Actueel reorganisatierecht voor overheidswerkgevers vast wat de best practice bij een organisatieverandering onder het arbeidsrecht is. Moet je van tevoren een sociaal statuut of sociaal plan vaststellen? Wat kun je in een sociaal plan regelen? Hoe bepaal je het domein van een reorganisatie? Ontstaat er boventalligheid, of niet en welk effect heeft dat op het plaatsingsproces? Wie moet je betrekken in de afspiegelingsprocedure of kun je nog selecteren op basis van kwaliteit? Is er een verschil tussen de Awb-bezwarenprocedure en de geschillenregeling? En wat is precies de rol van een ontslagcommissie? Wat zijn de gevolgen van de overgang van een onderneming?

Aan de hand van voorbeelden en checklists fris je je kennis op. Of ontdek je welke regels van toepassing zijn. Alle relevante vragen tijdens een reorganisatietraject komen aan de orde.

Na afloop van de cursus Actueel reorganisatierecht voor overheidswerkgevers:

 • ben je vertrouwd met alle rechtspositionele en operationele facetten van een reorganisatietraject bij de overheid;
 • heb je de kennis om een organisatieverandering succesvol te begeleiden.

Doelgroep

Personeelsadviseurs, rechtspositiemedewerkers en juristen bij overheidsorganisaties die als gevolg van de Wnra vertrouwd willen raken met de rechtspositionele aspecten van een reorganisatie onder het arbeidsrecht en de betreffende sector-cao. De cursus is zeer geschikt voor P&O-medewerkers die aan de vooravond van een reorganisatie, vorming van een ambtelijke werkorganisatie, herindeling of verzelfstandiging staan.

Programma

 • Reorganiseren na de Wnra: wat zijn de grootste verschillen
 • Wat is waar geregeld: vind je weg in het Burgerlijk Wetboek, de Ontslagregeling, de cao, de uitvoeringsregels van UWV
 • Domein van de reorganisatie
 • Organisatieveranderingen met en zonder boventalligen
 • Sociaal statuut en/of sociaal plan: wat is het verschil en zijn deze verplicht
 • Uitwisselbare functies
 • Berekenen van de diensttijd
 • Plaatsen en bepalen boventalligheid met het afspiegelingsbeginsel
 • Werking van de ontslagcommissie
 • Geschillenregeling
 • Overgang van onderneming

Werkwijze

De cursus wordt verzorgd door een ervaren adviseur die is ingevoerd in alle aspecten van een reorganisatieproces bij de overheid. Met behulp van oefeningen, praktijkvoorbeelden en stellingen ben je in één dag thuis in het reorganisatierecht voor overheidswerkgevers. Er is voldoende gelegenheid vragen te stellen en met de docent en medecursisten je eigen ervaringen te bespreken. Na afloop van de cursus ontvang je een digitaal deelnamecertificaat.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je vrijblijvend contact opnemen met mr.  Martijn Hofkes of mr. Violette Moons (079 - 3631919). Of mail ons.

Deel deze cursus

Reviews

“Prettige en open sfeer, mogelijkheid tot vragen stellen”

“Leerzaam, duidelijke voorbeelden, prettig tempo en goed oog voor behoefte van de groep”

“Leerzaam om vanuit praktijkvoorbeelden de theorie te bespreken”

“Deskundig”

“To the point”

Incompanycursus

Wij kunnen deze of andere cursussen ook incompany verzorgen. De cursus wordt afgestemd op de specifieke opleidingsbehoefte en toegesneden op de organisatie. Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen je graag.

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media