Cursus Subsidierecht (verdiepingscursus)

Hoe kunnen we ingrijpen bij subsidieontvangers waar het niet goed loopt? Wat als achteraf blijkt dat de subsidievaststelling toch niet klopt? Kunnen we dan nog actie ondernemen? Wat is een tendersubsidie en waar moet ik bij een tenderprocedure op letten? Wat zijn de gevolgen van het recht op mededinging voor het verstrekken van subsidies, mogen we nog kiezen welke organisatie we willen subsidiëren zonder ingewikkelde procedure? Hoe verloopt een proces waarbij een subsidierelatie wordt beëindigd en hoe bepaal ik de redelijke termijn? Wat zegt de actuele jurisprudentie en welke gevolgen heeft die voor mijn praktijk? Tijdens deze cursus zoomen we in op een aantal specifieke onderwerpen en komt de actualiteit aan bod.

 1. Inhoud
 2. Doelgroep
 3. Programma
 4. Werkwijze
 5. Data
 6. Inschrijven
 7. Reviews
 8. Incompany

Cursusdetails

Prijs
De prijs van de cursus bedraagt € 685,-*.
Dit bedrag is exclusief btw en inclusief cursusmateriaal, lunch en consumpties.

*Per 1 januari 2024 bedraagt de cursusprijs
€ 719,-.
Duur
1 dag
Aantal deelnemers
Maximaal 16
Opleidingspunten
6 punten in het kader van Puntenstelsel
Inschrijven
Docenten

Inhoud

Aan de hand van jurisprudentie en vragen uit de praktijk staan we stil bij een aantal  onderwerpen die tijdens de basiscursus niet of minder diepgaand aan de orde zijn gekomen. We bespreken de mogelijkheden een subsidieverlening en -vaststelling in te trekken en te wijzigen. Omdat het niet goed loopt bij de subsidieontvanger of omdat het bestuursorgaan gedwongen is andere keuzes te maken en meerjarige subsidies tussentijds beëindigd moeten worden. Daarnaast bespreken we de jurisprudentie rondom het beëindigen van subsidierelaties. Het recht op mededinging in het bestuursrecht heeft gevolgen voor het verstrekken van subsidies: zijn er nog mogelijkheden om een vooraf gekozen instelling te subsidiëren?

Tenderprocedures hebben zo hun eigen specifieke trekjes. Aanvragen worden met elkaar vergeleken en de jurisprudentie stelt specifieke eisen aan de inrichting van tenderprocedures en aan de motivering van de subsidieverleningsbesluiten en de werkwijze van betrokken adviescommissies. Op het gebied van subsidierecht is er altijd wel iets te doen. De ontwikkelingen in de jurisprudentie staan niet stil en kunnen gevolgen hebben voor de praktijk. We brengen je up-to-date tijdens deze cursus.

Na afloop van de cursus subsidierecht:

 • weet je wanneer en hoe je in kunt grijpen bij subsidieontvangers waar het niet goed loopt of wanneer je een andere bestuurlijke koers moet varen (intrekken en wijzigen van de subsidieverlening en -vaststelling);
 • heb je inzicht in de stappen die moeten worden gezet om een subsidierelatie te beëindigen en weet je welke factoren van belang zijn bij het bepalen van de redelijke termijn;
 • weet je wat een tendersubsidie is, welke eisen aan het beoordelingssysteem van een tender worden gesteld en ben je op de hoogte van andere specifieke aandachtspunten bij een tenderprocedure;
 • ben je op de hoogte van belangrijke actuele jurisprudentie op het gebied van het subsidierecht en de gevolgen daarvan voor de praktijk.

N.B. We hebben ook een basiscursus subsidierecht.

Doelgroep

Medewerkers bij overheidsorganisaties die zich bezig houden met de behandeling van subsidieaanvragen, met het ontwikkelen van subsidiebeleid of met bezwaar en beroep tegen subsidiebesluiten. Basiskennis van het subsidierecht is nodig om de cursus te kunnen volgen.

Programma

 • Intrekken en wijzigen van de subsidieverlening
 • Intrekken en wijzigen van de subsidievaststelling
 • Beëindigen van subsidierelaties: vereisten, procedure en bepalen van de redelijke termijn
 • Tendersubsidies
 • Actuele jurisprudentie en de gevolgen daarvan voor de praktijk

Werkwijze

De verdiepingscursus subsidierecht wordt verzorgd door een ervaren adviseur. Er wordt gebruik gemaakt van sheets, casus en andere oefeningen. Er is voldoende gelegenheid eigen ervaringen in te brengen en uit te wisselen. Na afloop van de cursus ontvang je een digitaal deelnamecertificaat.

Locatie

La Vie Meeting Center
Sint Jacobsstraat 61
3511 BP Utrecht

Data

Deel deze cursus

Reviews

“Erg prettig, veel interactie”

“Goed, verdiepend”

“Goed! Leuke cursus. Inhoudelijk goed.”

“Fijne manier om het subsidierecht te leren kennen als nieuweling in het vak”

“Kundig, inhoudelijk volledig”

Incompanycursus

Wij kunnen deze of andere cursussen ook incompany verzorgen. De cursus wordt afgestemd op de specifieke opleidingsbehoefte en toegesneden op de organisatie. Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen je graag.

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media