Cursus Subsidie of inkoop (workshop)

Op 1,5 meter

Subsidie of inkoop, that's the question! Bij financiële relaties tussen overheid en instellingen rijst steeds de vraag of het gaat om een publiekrechtelijke subsidie of privaatrechtelijke inkoop. Traditionele subsidies veranderen in financiële relaties die op initiatief van de overheid tot stand komen en daarmee meer het privaatrechtelijke karakter van de overeenkomst lijken te krijgen. Hoe maak je in dit grijze gebied de keuze tussen subsidie en inkoop? En heb je eigenlijk wel een keuze?

Wij verzorgen de cursus op 1,5 meter afstand. De cursuslocatie voldoet aan alle voorschriften en (hygiëne) richtlijnen van het RIVM.

 1. Inhoud
 2. Doelgroep
 3. Programma
 4. Werkwijze
 5. Data & locaties
 6. Inschrijven
 7. Ervaringen

Cursusdetails

Prijs
De prijs van de workshop bedraagt € 360,-. Dit bedrag is exclusief btw en inclusief consumpties.
Duur
1 dagdeel
Aantal deelnemers
Maximaal 16
Opleidingspunten
3 punten in het kader van www.puntenstelsel.nl
Inschrijven
Docenten

Inhoud

Tijdens de workshop 'Subsidie of inkoop' analyseren we aan de hand van door de deelnemers ingebrachte praktijkvoorbeelden, wanneer je de relatie met een aanbieder vormgeeft als een publiekrechtelijke subsidierelatie of als een privaatrechtelijke inkooprelatie. Wat zijn de kenmerken van subsidie en inkoop en wat de verschillen? Welke handvatten biedt de jurisprudentie voor het maken van een keuze? Zit je bij inkoop vast aan een ingewikkelde aanbestedingsprocedure of perkt het subsidierecht de mogelijkheden om afspraken te maken in? Kleven er voor- of nadelen aan subsidie of inkoop?

Na afloop van de workshop:

 • heb je inzicht in de kenmerken van en de verschillen en de samenhang tussen inkoop, subsidie en subsidieovereenkomst, zodat je in staat bent om jouw organisatie te adviseren bij het maken van een keuze en deze vanaf het begin goed kunt uitwerken;
 • ben je bekend met de jurisprudentie over het onderscheid tussen inkoop en subsidie;
 • ben je op de hoogte van de procedures die gevolgd moeten worden bij het aangaan van een subsidierelatie en een inkooprelatie;
 • ben je bekend met de uitzonderingen op de aanbestedingsplicht;
 • ben je bekend met de risico's, indien achteraf blijkt dat een verkeerde keuze is gemaakt.

Doelgroep

Medewerkers bij overheden die adviseren of knopen doorhakken over de vraag 'subsidie of inkoop' en medewerkers die het verschil tussen beide relaties moeten kunnen herkennen.

Programma

De inhoud van deze workshop bestaat uit de volgende onderdelen:

 • inleiding;
 • subsidie: de criteria;
 • inkoop en aanbesteding: de criteria;
 • subsidie en inkoop: de verschillen;
 • de verschillende aanbestedingsprocedures uitzonderingen op de aanbestedingsplicht; verlichte aanbestedingsprocedure;
 • grijs gebied en hoe te handelen als gemeente in de voorbereidende fase;
 • risico's indien achteraf blijkt dat de verkeerde keuze is gemaakt.

Werkwijze

De workshop wordt verzorgd door een ervaren jurist die regelmatig adviseert over aanbestedingsrecht of een partner van Vijverberg Juristen die regelmatig adviseert over subsidies. De workshop is interactief van opzet. Na afloop van de cursus ontvang je een digitaal deelnamecertificaat.

Wij verzorgen de cursus op 1,5 meter afstand. De cursuslocatie voldoet aan alle voorschriften en (hygiëne) richtlijnen van het RIVM.

Data & locaties

Deel deze cursus

Ervaringen

“Positief, met heldere en praktische voorbeelden”

“Leerzaam, verrijking kennis en interactief”

“Helder, bondig en toepasbaar”

“Nuttig, fijn om wat handvatten te krijgen bij het maken van afwegingen.”

“Goed, veel ruimte voor praktijkvoorbeelden ”

Incompanycursus

Wij kunnen deze of andere cursussen ook incompany verzorgen. De cursus wordt afgestemd op de specifieke opleidingsbehoefte en toegesneden op de organisatie. Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen je graag.

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media