Veel gemeenschappelijke regelingen zijn nog niet zo lang geleden gewijzigd. Dit komt omdat ze vaak al lang bestaan en niet meer in overeenstemming zijn met de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) zoals die vanaf 1 januari 2015 geldt. Organisaties hadden tot 1 januari 2016 de tijd om wijzigingen door te voeren.
Procedure wijziging gemeenschappelijke regeling
De Wgr bepaalt dat de voor onbepaalde tijd getroffen regeling bepalingen moet bevatten over wijziging, opheffing, toetreding en uittreding. De bepalingen met betrekking tot wijzigingen zijn meestal procedureel van aard.
Een besluit tot het wijzigen van een gemeenschappelijke regeling wordt genomen door het bestuursorgaan of de bestuursorganen die de regeling ook zijn aangegaan. Als het een regeling is die door het college en of de burgemeester is aangegaan dan is op grond van de Wgr ook bij wijziging toestemming nodig van de raad.
Het is mogelijk om in de gemeenschappelijke regeling te bepalen dat een besluit tot wijziging van de regeling kan worden genomen met een meerderheid van stemmen. In dat geval kan het dus voorkomen dat een gemeenschappelijke regeling wordt gewijzigd terwijl niet alle deelnemers het ermee eens zijn.
Wilt u een gemeenschappelijke regeling wijzigen? Wij adviseren u graag.