Bekendmaking en publicatie van beschikkingen

Bestuursrecht

Het is van belang een besluit op de juiste wijze bekend te maken. Immers, een besluit treedt pas in werking op het moment dat het bekend is gemaakt (artikel 3:40 van de Algemene wet bestuursrecht). Ook is het moment van bekendmaking bepalend voor het begin van de bezwarentermijn: deze begint de dag nadat het besluit is bekendgemaakt (artikel 6:8 van de Awb).

In deze Update staan twee uitspraken centraal over de bekendmaking van beschikkingen. In de eerste uitspraak wordt een beschikking toegezonden aan belanghebbenden en tevens gepubliceerd in de krant. In de tweede uitspraak wordt de verlening van een vergunning wel gepubliceerd in de krant, maar niet toegezonden.

Bekendmaking van beschikkingen

Bekendmaking is een vereiste voor het inwerkingtreden van besluiten. Besluiten niet gericht tot één of meer belanghebbenden, worden bekendgemaakt door kennisgeving van het besluit of de zakelijke inhoud ervan in een van overheidswege uitgegeven blad of een dag- of nieuws- of huis-aan-huisblad, dan wel op een andere geschikte wijze, aldus artikel 3:42, eerste lid, van de Awb. Beschikkingen zijn besluiten die tot één of meer belanghebbenden zijn gericht. Dit soort besluiten wordt, zo bepaalt artikel 3:41, eerste lid, van de Awb, bekendgemaakt door toezending of uitreiking van het besluit aan de belanghebbenden. Publicatie van beschikkingen in bijvoorbeeld een krant is geen vereiste voor het inwerkingtreden van beschikkingen: voor het moment van inwerkingtreding van een beschikking blijft het moment van bekendmaking aan de belanghebbenden bepalend. De bezwarentermijn vangt de dag na die bekendmaking aan en niet een dag na publicatie in de krant.

Toezending en publicatie

Gedeputeerde Staten van Gelderland (GS) verlenen Arriva bij besluit van 23 april 2002 een concessie voor het uitvoeren van openbaar vervoer. Dit besluit wordt per brief verzonden op 2 mei 2002 aan Arriva en de andere inschrijvers op die concessie medegedeeld. Daarnaast wordt in de Gelderlander van 16 mei 2002 het besluit gepubliceerd, met daarbij de vermelding dat vanaf 16 mei 2002 belanghebbenden zes weken de tijd hebben om hun bezwaren in te dienen.

Hermes, concurrent van Arriva, informeert telefonisch bij GS om na te gaan of de bezwaartermijn inderdaad aanvangt op 16 mei 2002. GS bevestigen het vermoeden van Hermes. Op 27 juni 2002 dient Hermes een bezwaarschrift in. Het bezwaar wordt, vanwege termijnoverschrijding, niet-ontvankelijk verklaard.

GS stellen dat de bezwaartermijn op 13 juni 2002 is verstreken. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) meent dat de toezending van het besluit op 2 mei 2003 als bekendmaking in de betek enis van artikel 3:41, eerste lid, van de Awb beschouwd moet worden. Gelet op artikel 6:8 van de Awb eindigt de bezwaartermijn dan ook op 13 juni 2002 en is het bezwaarschrift van Hermes te laat ingediend. Echter, nu in publicatie in de Gelderlander van 16 mei 2002 de ingangsdatum van de bezwaartermijn onjuist vermeld is en Hermes bij de provincie heeft nagevraagd op welke dag de bezwaartermijn eindigde, is volgens het CBB sprake van termijnoverschrijding die niet verwijtbaar is. Het bezwaar is dan ook ontvankelijk.
College van beroep voor het bedrijfsleven, 18 februari 2003, LJN-nummer AF4297

Publicatie maar geen toezending

In de Nieuwe Noord-Hollandse Courant van 29 juli 1999 wordt gepubliceerd dat het college van burgemeester en wethouders van Purmerend op 22 juli 1999 aan Vomar Voordeelmarkten een bouwvergunning hebben verleend. Ambtenaren hebben wel degelijk een schriftelijk stuk gedateerd 22 juli 1999 opgesteld waarbij aan Vomar Voordeelmarkten de bouwvergunning wordt verleend. Dit stuk is voorzien van een stempel van de handtekening van een ambtenaar die bevoegd is namens b en w te tekenen.

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State constateert dat de beslissing op een aanvraag om een bouwvergunning tot één of meer belanghebbenden is gericht. Nu het ambtelijk stuk van 22 juli 1999 niet aan Vomar Voordeelmarkten is toegezonden of uitgereikt, is de beslissing in ieder geval niet in werking getreden. De Afdeling laat overigens in het midden of het ambtelijk stuk een besluit in de zin van artikel 1:3 van de Awb is.
Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State, 12 juni 2002, AB 2003/66

Tips

Beschikkingen dienen bekendgemaakt te worden zoals voorgeschreven in artikel 3:41, eerste lid, van de Awb: door toezending of uitreiking aan de belanghebbenden, onder wie begrepen de aanvrager. Een publicatie in bijvoorbeeld een krant kan niet beschouwd worden als bekendmaking van een beschikking. Door zo’n publicatie treedt een beschikking niet in werking en vangt de bezwarenperiode niet aan. Kiest men ervoor een beschikking, of de zakelijke inhoud ervan, toch te publiceren, dan dient dit zorgvuldig te gebeuren.

Ga in de eerste plaats na of een beschikking inderdaad al door toezending of uitreiking aan belanghebbenden, dus eventueel ook aan de aanvrager, bekend is gemaakt. Zorg er daarnaast ook voor dat de publicatie duidelijk vermeldt wanneer de bezwaartermijn begint en hoelang die duurt. Dus geef in ieder geval aan wanneer en hoe de beschikking aan de belanghebbenden is bekendgemaakt en dat de bezwarentermijn van zes weken de dag na die bekendmaking aanvangt.

Ontvang onze publicaties

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media

Gerelateerde publicaties

Eerdere publicaties

Bestuursrecht
Bestuursrecht

Latere publicaties

Bestuursrecht
Bestuursrecht
Bestuursrecht