Cursus Handhaving volgens de Algemene wet bestuursrecht

(fysiek op 1,5 meter)

Bestuursrechtelijke handhaving is geregeld in hoofdstuk 5 van de Algemene wet bestuursrecht. Een waterdichte handhavingszaak die overeind blijft in bezwaar en beroep, vereist kennis van de regelgeving bij toezichthouders en medewerkers handhaving. Gebruik de cursus Handhaving volgens de Awb om jouw kennis van het handhavingsrecht en de jurisprudentie te vergroten of op te frissen.

Wij verzorgen de cursus op 1,5 meter afstand. De cursuslocatie voldoet aan alle voorschriften en (hygiëne) richtlijnen van het RIVM.

 1. Inhoud
 2. Doelgroep
 3. Programma
 4. Werkwijze
 5. Data & locaties
 6. Inschrijven
 7. Reviews

Cursusdetails

Prijs
De prijs van de cursus bedraagt € 635,-. Dit bedrag is exclusief btw en inclusief cursusmateriaal, lunch en consumpties.
Duur
1 dag
Aantal deelnemers
Maximaal 16
Opleidingspunten
6 punten in het kader van www.puntenstelsel.nl
Inschrijven

Inhoud

Van bestuursorganen wordt verwacht dat ze actie ondernemen tegen illegale situaties. Effectieve handhaving vraagt kennis en kunde van de betrokken medewerkers. Dat begint al bij een duidelijk en hanteerbaar handhavingsbeleid. Toezichthouders moeten in staat zijn binnen hun bevoegdheden de relevante informatie te verzamelen om de illegale situatie aan te tonen. Medewerkers handhaving kunnen die informatie niet zonder juridische kennis omzetten in een waterdicht handhavingsbesluit dat in bezwaar en beroep stand houdt. De cursus behandelt de handhavingsprocedure van A tot Z.

Na afloop van de cursus Handhaving heb je kennis van:

 • de handhavingsprocedure zoals opgenomen in hoofdstuk 5 van de Algemene wet bestuursrecht;
 • de eisen waaraan een handhavingsbeschikking moet voldoen;
 • de mogelijkheden tot het opleggen van een bestuurlijke boete;
 • de taken en bevoegdheden van de toezichthouders;
 • de effectuering van sanctiebeschikkingen, invordering en verjaring;
 • de mogelijkheden om te gedogen;
 • de relevante jurisprudentie.

Doelgroep

Medewerkers bij overheidsorganisaties die betrokken zijn bij handhavingsprocedures en graag geïnformeerd willen worden over de beleidsmatige en juridische aspecten van de verschillende fasen uit het proces.

Programma

 • Handhaving, inleiding
 • De bestuurlijke boete
 • Het handhavingsproces
 • Toezicht
 • Het voorbereiden van een handhavingsbesluit
 • De inhoud van het handhavingsbesluit
 • De overtreder doet niets, wat nu?

Werkwijze

Na afloop van de cursus ontvang je een digitaal deelnamecertificaat.

De cursus vindt op locatie (op 1,5 meter) plaats. Als de situatie dat (in verband met de coronarichtlijnen) niet toelaat, verzorgen wij de cursus online. In dat geval word je hierover geïnformeerd. De cursus wordt dan aangepast aan de situatie van online leren en verzorgd vanuit onze professionele cursusstudio. Lees hier meer over ons coronabeleid.

Data & locaties

Deel deze cursus

Reviews

“Zeer relevante, leerzame en interessante cursus. Voor mij als beginnend jurist toezicht en handhaving ontzettend nuttig en veel nieuwe dingen geleerd! Ook de cursusleider was erg enthousiast en dat werkt aanstekelijk. Geen moment gehad dat de cursus lastig te volgen was of dat het niet interessant was.”

“Verhelderend, opfrissing en vernieuwing van de informatie die ik al kende. Gedreven en gepassioneerde cursusleidster.”

“Ontzettend leerzaam en kan worden toegepast in de praktijk”

“Interessante cursus. Heel praktijkgericht door alle voorbeelden.”

“To the point, actueel en volledig”

Incompanycursus

Wij kunnen deze of andere cursussen ook incompany verzorgen. De cursus wordt afgestemd op de specifieke opleidingsbehoefte en toegesneden op de organisatie. Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen je graag.

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media