Cursus Misbruik van recht: er zijn grenzen

Sommige burgers schrijven bestuursorganen zo vaak aan dat zij bestuurders en ambtenaren tot wanhoop kunnen drijven. Veelschrijvers vragen veel tijd en energie van de betrokken bestuurders en ambtenaren; juist omdat zij in beginsel verplicht zijn om op elke brief en elke e-mail van een veelschrijver inhoudelijk te reageren. Maar daar zitten grenzen aan. Een van die grenzen is als de stroom van verzoeken, aanvragen, klachten en bezwaren geen redelijk doel meer dient en moet worden aangemerkt als misbruik van recht. Maar wat valt nu precies onder dat begrip? En wanneer is die grens precies bereikt? En welke acties kan een bestuursorgaan ondernemen als misbruik van recht aan de orde is? 

  1. Inhoud
  2. Doelgroep
  3. Programma
  4. Werkwijze
  5. Data
  6. Inschrijven
  7. Incompany

Cursusdetails

Prijs
De prijs van de cursus bedraagt € 489,-.
Dit bedrag is exclusief btw en inclusief cursusmateriaal en consumpties.
Duur
1 dagdeel
Aantal deelnemers
Maximaal 16
Opleidingspunten
3 punten in het kader van Puntenstelsel
Inschrijven
Docenten

Inhoud

De beginselplicht van de overheid om op alle verzoeken, aanvragen, klachten, ingebrekestellingen en bezwaren te reageren legt een groot beslag op de publieke middelen. Zo heeft een gemeente recentelijk becijferd dat het behandelen van alle correspondentie van één enkele veelschrijver in één jaar € 500.000,- aan belastinggeld heeft gekost. Om paal en perk te kunnen stellen aan veelschrijvers zijn er al bestuursorganen die een ‘Veelschrijversrichtlijn‘ hebben vastgesteld. Daarnaast zijn er al gemeenten die via de civiele rechter geprobeerd hebben de stroom van brieven die zij van één enkele burger ontving te stoppen. Deze en andere mogelijkheden om bij misbruik van recht op te treden bespreken we uitgebreid tijdens deze cursus. 

Ook besteden we aandacht aan de wijze waarop een bestuursorgaan een brief van een veelschrijver kan of moet afdoen. Ben je bijvoorbeeld verplicht om een veelschrijver te horen als het bestuursorgaan niet van plan is om een verzoek, aanvraag, klacht of bezwaar te behandelen? En hoe ga je om met verwante verzoeken om dwangsommen, schadevergoedingen of proceskostenvergoedingen? Ook gaan we dieper in op de vraag of voor Woo- en AVG-verzoeken andere criteria of procedures gelden.  

We ruimen tijdens de cursus voldoende tijd in om praktijkervaringen op dit vlak met elkaar te delen. Ook de vraagstukken die spelen bij mensen die zich geheel aan de overheid hebben onttrokken (soevereinen of autonomen) krijgen aandacht. Verder gaan we in op hoe je om kunt gaan met correspondentie en uitlatingen die onsamenhangend zijn of die je kunt beschouwen als bedreigend, beledigend of smadelijk. Want ook daar zitten grenzen aan.         
 
Na afloop weet je:

  • Wat misbruik van recht inhoudt;
  • Welke mogelijkheden je tot je beschikking hebt als misbruik van recht aan de orde is;
  • Wat het nut van een ‘Veelschrijversrichtlijn’ kan zijn en wat je daarin kunt opnemen; 
  • Welke plichten het bestuursorgaan (niet) heeft als het de intentie heeft om een verzoek, aanvraag, klacht of bezwaar niet te behandelen wegens misbruik van recht;
  • Hoe je verwante verzoeken om dwangsommen en schadevergoedingen moet afhandelen;
  • Welke mogelijkheden je hebt als de correspondentie (van een veelschrijver) onsamenhangend, beledigend, bedreigend of smadelijk is.   

Doelgroep

De cursus is vooral bedoeld voor (juridisch) medewerkers en bestuurders die met veelschrijvers te maken hebben.

Programma

  • Bespreking van recente rechtspraak over verschoonbaarheid van termijnoverschrijdingen
  • Bespreking van voorgenomen wetswijzigingen bij termijnoverschrijdingen
  • Hoe ruimhartig moeten termijnoverschrijdingen nu beoordeeld worden?
  • Welke gevolgen hebben de recente rechtspraak en voorgenomen wijzigingen voor de bestuurspraktijk?

Werkwijze

Tijdens de cursus bespreken we praktijkvoorbeelden en krijg je uiteraard alle ruimte om jouw vragen te stellen en praktijkervaringen te delen. De docent van deze cursus is mr. Joram de Gans. Als bestuursrechter heeft hij ook zaken behandeld waarin de vraag speelde of misbruik van recht aan de orde was. Na afloop van de cursus ontvang je een bewijs van deelname.

Locatie

La Vie Meeting Center
Sint Jacobsstraat 61
3511 BP Utrecht

Data

Deel deze cursus

Incompanycursus

Wij kunnen deze of andere cursussen ook incompany verzorgen. De cursus wordt afgestemd op de specifieke opleidingsbehoefte en toegesneden op de organisatie. Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen je graag.

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media