'In 2014 recht op flexibel werk'

Arbeidsrecht (overheid)

Als het aan de Tweede Kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Linda Voortman (GroenLinks) ligt, kunnen werknemers komend jaar al gebruik maken van de mogelijkheid om hun werkweek flexibeler te maken. Hieronder wordt ingegaan op twee wetsvoorstellen die zien op flexibilisering van het werk.

Wetsvoorstel Flexibel Werken

Het wetsvoorstel Flexibel Werken, ingediend door CDA-Kamerlid Eddy van Hijum en GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman, geeft werknemers meer mogelijkheden om thuiswerken of flexibele werktijden te realiseren.

Het wetsvoorstel geeft werknemers het recht om een verzoek voor een andere werkplek (thuiswerk) of andere werktijden in te dienen bij hun werkgever. Nu bestaat een dergelijk verzoekrecht alleen voor het verminderen (of vermeerderen) van het aantal uren. Dat is geregeld in de Wet Aanpassing Arbeidsduur (WAA). Een dergelijk verzoek mag door de werkgever alleen wegens zwaarwegende bedrijfsbelangen worden geweigerd. Uit de jurisprudentie blijkt dat van dergelijke zwaarwegende bedrijfsbelangen niet snel sprake is.

CDA en GroenLinks vinden de huidige WAA nog niet ver genoeg gaan. Zij willen de WAA dan ook omvormen naar de Wet Flexibel Werken om er voor te zorgen dat werknemer arbeid en zorg nog beter in balans kunnen brengen. In deze wet wordt dan naast het recht om een verzoek in te dienen om de arbeidsuren te wijzigen, ook geregeld dat de werknemer het recht heeft om de werkgever te verzoeken de werktijden en de werkplek te wijzigen. Deze verzoeken zouden dan, net als een verzoek om vermindering (of vermeerdering) van de arbeidsduur, door de werkgever alleen wegens zwaarwegende bedrijfsbelangen mogen worden geweigerd.

Van Hijum en Voortman willen dat hun wetsvoorstel Flexibel werken per 1 januari 2014 ingevoerd is.

Wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden

Naast het wetsvoorstel Flexibel werken, ligt ook het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden ter behandeling bij de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel vereenvoudigt in de Wet arbeid en zorg en de Wet Aanpassing Arbeidsduur (WAA) de regels voor verlof. Door het schrappen van regels wil de regering het gebruik van verlofrechten en de mogelijkheid van aanpassing van de arbeidsduur verbeteren. In onderling overleg tussen werkgever en werknemer moet flexibeler gebruik kunnen worden gemaakt van verlofmogelijkheden en het aanpassen van arbeidstijden.

Met dit voorstel wordt het opnemen van ouderschapsverlof, adoptie- en pleegzorgverlof en langdurend zorgverlof eenvoudiger. Ook wordt de reikwijdte van het kort- en langdurend zorgverlof uitgebreid naar werknemers die zorgen voor huisgenoten andere dan partner, ouder of kind. Daarnaast komt er een regeling voor aanvullend zwangerschapsverlof bij extreme vroeggeboorte of ziekenhuisopname van de pasgeborene. Tot slot worden de tekst en de gebruiksdoelen voor het calamiteiten- en kort verzuimverlof verduidelijkt.

Stand van zaken

Het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden is op 11 augustus 2011 ingediend bij de Tweede Kamer. De Kamercommissie van de Tweede Kamer heeft op 30 september 2011 het voorbereidende onderzoek afgerond en heeft verslag uitgebracht van haar bevindingen.

Het was de bedoeling dat het aangepaste wetsvoorstel in het derde kwartaal van 2013 bij de Tweede Kamer zou worden ingediend en de wet zou dan per 1 juli 2014 in werking moeten treden. De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft bij brief van 2 juli 2013 laten weten dat hij van plan is om in het najaar van 2013 samen met de Staatssecretaris van VWS en de Minister en Staatssecretaris van OCW een arbeid- en zorgtop te houden over - onder meer - aanvullende stappen om de combinatie van arbeid en zorg te verbeteren en/of tot eventuele aanpassingen van het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden. Ook wordt dan bekeken of dit wetsvoorstel kan worden samengevoegd met het wetsvoorstel Flexibel werken.

Ontvang onze publicaties

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media

Gerelateerde publicaties

Eerdere publicaties

Latere publicaties

Arbeidsrecht (overheid)
Arbeidsrecht (overheid)
Arbeidsrecht (overheid)