Cursus Het Nieuwe Werken: juridisch verantwoord en praktisch uitvoerbaar

Incompany cursus

Het Nieuwe Werken wordt volop in organisaties geïmplementeerd. Met de Wet flexibel werken is het thuiswerken voor medewerkers een recht geworden, evenals het verzoek om aanpassing van de precieze tijden waarop een medewerker werkt. Natuurlijk wil een werkgever op een goede manier omgaan met deze rechten. Hoe biedt een werkgever flexibiliteit, maar behoudt hij het overzicht op de bedrijfsvoering, de kwaliteit en de kwantiteit van de werkzaamheden? Waar wil jouw organisatie qua arbeidsvoorwaarden in de toekomst staan en hoe kom je daar? Kortom, de werkvloer verandert en hoe ga je hier als werkgever op een praktische, positieve en juridisch verantwoorde manier mee om.

 1. Inhoud
 2. Doelgroep
 3. Programma
 4. Werkwijze
 5. Reviews
 6. Incompany

Cursusdetails

Prijs
Vraag kosteloos en vrijblijvend een offerte aan voor een incompany cursus.
Aantal deelnemers
Maximaal 16

Inhoud

Tijdens het eerste deel van deze cursus komt het recht thuis te mogen werken aan bod. We bespreken hoe je het thuiswerken kunt vormgeven. Wanneer en hoe is een medewerker bereikbaar? Waar kan en mag een medewerker werken: op kantoor en thuis, maar ook in een horecagelegenheid, op een vakantiepark of in het buitenland? En mag reistijd ook als werktijd worden gezien? Heeft de werkgever een verantwoordelijkheid voor de werkplek bij thuis- of elders werken? Moet een werkplek buiten kantoor arbo-proof zijn en zo ja, hoe controleert de werkgever dat? Is de werkgever aansprakelijk voor een ongeval op de thuiswerkplek? Of een muisarm door aan de keukentafel te werken?
 
Ook besteden wij aandacht aan het recht te verzoeken om aanpassing van de werktijden. Hoe beoordeel je deze verzoeken? Hoe zorg je ervoor dat gedurende de werkdag voldoende medewerkers aanwezig zijn en hoe waarborg je een vlotte doorgang van de bedrijfsvoering? Ook een al dan niet tijdelijke aanpassing van de arbeidsduur komt aan bod.      

In het tweede deel gaan we dieper in op de privacyregelgeving, mede in relatie tot het thuiswerken. Mogen dossiers mee naar huis worden genomen? Wat als informatie zoek raakt? Daarnaast staan we stil bij de vraag wat een leidinggevende met Het Nieuwe Werken van zijn medewerkers kan en mag verwachten. Meer werken vanuit vertrouwen en meer sturen op resultaat door een juridische bril bezien. Resultaatsafspraken versus aanwezigheidsregistratie: zijn die afspraken altijd te maken? En op wat voor manier maak je deze afspraken?

Tot slot richten we onze blik op de toekomst. Waar wil je met jouw organisatie qua arbeidsvoorwaarden over drie jaar staan en hoe zou je daar kunnen komen?

Na afloop van de cursus Het Nieuwe Werken::

 • ben je op de hoogte van de Wet flexibel werken en kun je een thuiswerkverzoek, een verzoek tot aanpassing van de werktijden alsmede een verzoek tot aanpassing van de arbeidsduur plaatsen in het daarmee samenhangende juridische kader, zoals de Arbeidsomstandighedenwet, het aansprakelijkheidsrecht en de privacywetgeving;
 • ben je in staat Het Nieuwe Werken, waaronder het thuiswerken, adequaat binnen jouw organisatie vorm te geven; en
 • kun je bevorderen dat een leidinggevende succesvol omgaat met Het Nieuwe Werken binnen zijn team van medewerkers.

Doelgroep

HR-adviseurs, arbeidsjuristen en leidinggevenden werkzaam binnen (semi-)overheid en bedrijfsleven.

Programma

 • Beoordelen van een thuiswerkverzoek, een verzoek tot aanpassing van de werktijden en een verzoek tot aanpassing van de arbeidsduur.
 • Waar moet je vanwege Het Nieuwe Werken rekening mee houden op grond van:
  - de arbeidsomstandighedenwet,
  - het aansprakelijkheidsrecht,
  - de privacywetgeving?
 • Hoe ga je met deze regelgeving op een verstandige manier om?
 • Hoe zou de rol van de leidinggevende binnen Het Nieuwe Werken eruit kunnen zien? Hoe houdt een leidinggevende overzicht op zijn, letterlijk, minder zichtbare medewerkers?   
 • Een blik op de toekomst; waar wil je als organisatie heen en welke arbeidsvoorwaarden sluiten daarbij aan?

Werkwijze

Op praktische wijze wordt besproken hoe een werkgever op adequate wijze het Nieuwe Werken in de organisatie vorm kan geven. Er wordt gebruik gemaakt van concrete oefeningen. Er is voldoende gelegenheid vragen te stellen en eigen ervaringen in te brengen.

Deel deze cursus

Reviews

“Interessant, leuk ook door de wisselwerking met andere cursisten: ruimte om dingen te bespreken. De flexwet is niet zo groot, maar heb ik wel veel van geleerd.”

“Actief, passend, bijtijds, prettig, volledig, professioneel ”

Incompanycursus

Wij kunnen deze of andere cursussen ook incompany verzorgen. De cursus wordt afgestemd op de specifieke opleidingsbehoefte en toegesneden op de organisatie. Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen je graag.

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media