Geschreven door: mr. Charissa Smit Een overheidsorganisatie is verplicht om bij het sluiten van een overeenkomst de algemene beginselen van behoorlijk bestuur in acht te nemen. Meer in het bijzonder…
Geschreven door: mr. Charissa Smith In het Didam-arrest is aangegeven dat een overheidsorganisatie een selectieprocedure moet houden als het een perceel grond wil verkopen. Van deze verplichting mag een overheidsorganisatie…
Geschreven door: mr. Charissa Smith Sinds november 2021 is bekend dat overheidsorganisaties verplicht zijn om alle serieuze gegadigden de kans te bieden vastgoed of percelen grond te kopen. Dit betekent…
Geschreven door: mr. Marije Joosse Algemene voorwaarden, in vrijwel elke offerte of overeenkomst worden ze van toepassing verklaard. Maar waar sta je juridisch gezien als je wel bekend bent met…
Geschreven door: mr. Charissa Smith Gemeenten sluiten regelmatig met een externe partij een beheer- en exploitatieovereenkomst ten aanzien van sportaccommodaties of het theater. De samenwerking verloopt in veel gevallen naar…
Geschreven door: mr. Sydney Hertog Soms is het sluiten van een overeenkomst afhankelijk van een toekomstige onzekere gebeurtenis of omstandigheid. Het komt vaak voor dat partijen in dat geval een…
Geschreven door: mr. Sydney Hertog Stelt u zich eens voor dat u met een partij onderhandelt over de verkoop van een pand. Na enige tijd breekt u de onderhandelingen af…
Een gemeente schrijft in haar algemene voorwaarden dat als een opdrachtnemer een verplichting uit de overeenkomst niet, niet tijdig of niet naar behoren nakomt, de gemeente het recht heeft de…
Inleiding Naar aanleiding van een betrekkelijk recente uitspraak van de Hoge Raad gaan wij in deze publicatie in op de vraag of een goedkeuringsvoorbehoud in een overeenkomst aangemerkt moet worden…
De regeling inzake grondexploitatie in de Wet ruimtelijke ordening (Wro) geeft gemeenten de mogelijkheid om de daaraan verbonden kosten te verhalen. Dat kan de gemeente via twee sporen doen. Uitgangspunt…