Arbeidsovereenkomst ontbonden ondanks opzegverbod arbeidsongeschiktheid

Erasmus Medisch Centrum (hierna: de werkgever) is bezig met een onderzoek in samenwerking met onderwijscentrum Schola Medica. Medewerker is een onderzoekster, van wie arbeidsovereenkomst ontbonden wordt door ernstig verwijtbaar handelen. De Rechtbank Rotterdam keurt deze ontbinding goed, ondanks het beroep van onderzoekster op het opzegverbod arbeidsongeschiktheid (ECLI:NL:RBROT:2021:6086). 

Schola Medica vroeg aan de werkgever om inzage in het onderzoeksprotocol waaraan onderzoekster werkte. Onderzoekster wilde hier niet aan meewerken omdat zij vreesde dat het onderzoek voor andere doeleinden zou worden gebruikt dan waarvoor het was geschreven. De werkgever heeft het onderzoek tegen deze weigering gedeeld met Schola Medica. Onderzoekster beschouwt dit als een inbreuk op de wetenschappelijke integriteit. Zij heeft dit verwijt gedeeld met haar begeleiders. 

De werkgever ging vervolgens niet in tegen het verwijt zelf, maar tegen de ongepast scherpe toon waarmee het verwijt kenbaar gemaakt werd. De toon werd als ongepast beschouwd in de verhouding tussen onderzoekster en haar begeleiders. Als gevolg hiervan ontstaat wantrouwen. Dit wantrouwen wordt versterkt doordat onderzoekster had begrepen dat de werkgever haar arbeidsovereenkomst wilde beëindigen. Onvoldoende onderbouwd is of dit daadwerkelijk de bedoeling van de werkgever was. 

De werkgever heeft geprobeerd de verhouding te verbeteren door verschillende gesprekken te voeren en de onderzoekster begeleiding aan te bieden van zowel een coach als ook mediation. Het wantrouwen bleef echter bestaan en het lukte de onderzoekster niet om haar vorm van communicatie aan te passen. Uiteindelijk besluit de werkgever tot het ontbinden van de arbeidsovereenkomst vanwege de duurzaam verstoorde arbeidsrelatie. Naast de duurzame verstoring van de arbeidsrelatie is hiervoor ook vereist dat herplaatsing onmogelijk is en er mag geen sprake zijn van een opzegverbod. De werkgever stelt met succes dat de duurzame verstoring ziet op het ontstane wantrouwen en de ongepaste communicatie en herplaatsing ligt niet in de rede omdat de onderzoekster specifiek voor het onderzoek aangesteld is. Daarnaast is er ondanks het verweer van onderzoekster geen sprake van een opzegverbod in verband met arbeidsongeschiktheid, omdat de verstoorde arbeidsverhouding onvoldoende verband houdt met de arbeidsongeschiktheid

De Rechtbank Rotterdam, het Gerechtshof Den Haag en de Hoge Raad vinden deze ontbinding rechtvaardig. Onderzoekster ontvangt een transitievergoeding van € 2.112,51. Zij heeft ondanks haar beroep op schending van de wetenschappelijke integriteit geen recht op de billijke vergoeding, omdat de werkgever de verwijten uitgebreid met verweerster besproken heeft en dus niet te stellen is dat de werkgever ernstig verwijtbaar heeft nagelaten of gehandeld.

Zowel werkgevers als ook werknemers kunnen ondoordacht of ongepast handelen jegens de andere partij in de arbeidsrelatie. Dit kan de werkverhouding onomkeerbaar verstoren. Wilt u weten hoe u juridisch om kunt gaan met overeenkomstige situaties? Bekijk dan onze pagina over ontslag wegens disfunctioneren, of neem contact op met een van onze specialisten.