Cursus Ontslag op staande voet vs. verwijtbaar handelen (verdiepingsmodule)

 • Tot 1 juli is deze cursus online
 • Vanaf 1 juli in beginsel weer fysiek op locatie

Het ontslag op staande voet is een ingrijpende maatregel, die ook wel wordt gezien als een ultimum remedium (uiterst redmiddel) en niet al te snel mag worden toegepast. Toch kan het in sommige situaties nodig zijn een medewerker op staande voet te ontslaan. In juridische termen heet dat dan een opzegging op grond van een dringende reden. Een lichtere vorm van dit ontslag is de ontbinding op grond van (ernstig) verwijtbaar handelen en/of nalaten (de e-grond). Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen beide vormen van ontslag en welke consequenties hebben beide varianten?

 1. Inhoud
 2. Doelgroep
 3. Programma
 4. Werkwijze
 5. Data & locaties
 6. Inschrijven

Cursusdetails

Prijs
De prijs van de cursus bedraagt € 430,-. Dit bedrag is exclusief btw en inclusief cursusboek.
Duur
1 dagdeel
Aantal deelnemers
Maximaal 16
Opleidingspunten
3 punten in het kader van www.puntenstelsel.nl
Inschrijven
Docenten

Inhoud

In deze cursus worden het ‘ontslag op staande voet’ en de ‘ontbinding op grond van verwijtbaar handelen en/of nalaten’ tegenover elkaar gezet. Beide vormen van ontslag worden uitgebreid behandeld en uiteindelijk volgt een vergelijking: wanneer is het verstandig voor welke variant te kiezen? Hierbij wordt ingegaan op de voorwaarden, gevolgen, risico’s en de strategie.

Na afloop van de cursus:

 • ben je volledig op de hoogte van alles met betrekking tot het ontslag op staande voet en de ontbinding op grond van verwijtbaar handelen;
 • kun je een duidelijke strategie inzetten op het moment dat een werknemer (ernstig) verwijtbaar handelt;
 • word je niet verrast door nieuwe regelgeving;
 • ben je op de hoogte van de recente ontwikkelingen in de jurisprudentie.

Doelgroep

Juristen en HRM-adviseurs.

Programma

Op het programma staat onder meer:

 • de voorwaarden en gevolgen van het ontslag op staande voet;
 • de voorwaarden en gevolgen van een ontbinding op grond van verwijtbaar handelen en/of nalaten;
 • de risico’s van het ontslag op staande voet tegenover de risico’s van een ontbinding op grond van verwijtbaar handelen;
 • de verschillende strategieën die kunnen worden gevolgd in een dergelijke situatie.

Werkwijze

De cursus wordt verzorgd door mr. Linda Hofste, advocaat en specialist arbeids- en ambtenarenrecht. Zij bespreekt aan de hand van actuele wetgeving en uitspraken de ontwikkelingen in het vakgebied en de jurisprudentie. Casussen worden interactief behandeld en er zal voldoende theorie worden behandeld. Er is ruimte voor het stellen van praktijkvragen. Na afloop van de cursus ontvang je een digitaal deelnamecertificaat.

Werkwijze in verband met corona

 • In verband met corona vinden alle cursussen, waaronder deze, tot 1 juli online plaats. De cursus wordt verzorgd vanuit onze speciaal voor dit doel ingerichte studio en is aangepast aan de situatie van online leren. En verder blijft alles zoals je van ons gewend bent: interactief, praktijkgericht, soms cases of opdrachtjes al dan niet in breakout rooms en je kunt vragen stellen aan de docent. De prijs blijft hetzelfde. Je ontvangt een digitaal cursusboek. Lees hier meer over ons coronabeleid.
 • Als de situatie het weer toelaat vinden alle cursussen, waaronder deze, vanaf 1 juli weer fysiek (al dan niet op 1,5 meter) plaats.

Data & locaties

Deel deze cursus

Incompanycursus

Wij kunnen deze of andere cursussen ook incompany verzorgen. De cursus wordt afgestemd op de specifieke opleidingsbehoefte en toegesneden op de organisatie. Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen je graag.

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media