Geschreven door: mr. Arjo Buurma De Archiefwet 1995 heeft naast de Wet open overheid (Woo) een eigen openbaarmakingsregime. Documenten opgenomen in een archiefbewaarplaats zijn in principe openbaar. Op grond van…
Geschreven door: mr. Jesse Zonneveld Een ieder kan op grond van de Wet open overheid (Woo) een verzoek om openbaarmaking van publieke informatie indienen. Dat verzoek moet worden ingediend bij…
Geschreven door: mr. Arjo Buurma Op 26 april 2022 doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling) uitspraak in een zaak waarbij de afhandeling van een…
Geschreven door: mr. Arjo Buurma Na jarenlange voorbereiding lijkt het er nu toch van te komen! Op 6 oktober 2021 is de Wet open overheid (Woo) door de Eerste Kamer…
Geschreven door: mr. Jesse Zonneveld De Rechtbank Midden-Nederland heeft op 28 juni 2021 geoordeeld dat de werkwijze van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bij het afhandelen van…
Het komt vaker voor dat een burger op grond van de Wet openbaarheid bestuur (hierna: Wob) een document opvraagt ten aanzien waarvan geheimhouding is opgelegd op grond van de Gemeentewet…
Publicaties Het uitgangspunt van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) is dat iedereen kan verzoeken om openbaarmaking van informatie die berust bij de overheid. De wet gaat uit van het…
Sinds 19 november 2014 is het indienen van een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), waarbij het duidelijk is dat het de verzoeker slechts om geld…
In deze publicatie bespreken wij twee recente uitspraken van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (de Afdeling) over de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) . In de uitspraak…
De Wet open overheid (Woo) is in behandeling bij de Eerste Kamer. De Minister van BZK heeft besloten een impactanalyse uit te laten voeren op het wetsvoorstel. Het eerste deel…