Inlogtijd is eigen tijd voor thuiswerker

Het opstarten van de computer aan het begin van de dag en het inloggen in allerlei systemen is voor veel werknemers een dagelijkse handeling. Eerder oordeelden de kantonrechter en het Hof dat een werknemer die moet inloggen vóórdat zijn eigenlijke werkzaamheden beginnen recht heeft op salaris over die inlogtijd. Uit een recent gepubliceerde uitspraak van de kantonrechter Den Haag blijkt dat de thuiswerker achter het net vist.

De thuiswerkende werkneemster, werkzaam bij Teleperformace, vorderde 900 euro aan achterstallig salaris, omdat zij elke werkdag een half uur voor aanvang van haar werkzaamheden begon met opstarten. Dat half uur was volgens werkneemster noodzakelijk, omdat zij met verouderde software en computerprogramma’s werkte waardoor bij het opstarten vaak storingen zijn. Het door Teleperformance voorgeschreven kwartier zou niet voldoende zijn.

De kantonrechter is van oordeel dat de werkneemster geen recht heeft op achterstallig salaris. Er kon niet aannemelijk gemaakt worden dat er voor het opstarten een half uur nodig is. Het inloggen in de benodigde systemen zou in principe maar enkele minuten in beslag nemen. Ook is de kantonrechter van oordeel dat deze zaak wezenlijk anders is ten opzichte van de collega die op kantoor werkzaam is.
Die collega is namelijk tijdens de inlogprocedure 'beperkt in zijn mogelijkheden zijn tijd aan eigen zaken te besteden. De thuiswerkende werkneemster zou die tijd daarentegen wel grotendeels naar eigen voorkeur kunnen inrichten.

In plaats van een vergoeding te ontvangen, moet werkneemster opdraaien voor een deel (464 euro) van de juridische kosten van Teleperformance. 

Overigens heeft Teleperformance besloten om in de zaak van de op kantoorwerkende collega in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. We houden de ontwikkelingen voor u in de gaten!