Arbeidsvoorwaardenakkoord veiligheidsregio’s

Sinds de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) per 1 januari 2020 vallen de meeste ambtenaren onder de werking van het private arbeidsrecht en daarmee het Burgerlijk Wetboek. Voor hen gelden sindsdien collectieve arbeidsovereenkomst. Het personeel in dienst van de veiligheidsregio’s is voorlopig uitgesteld van de Wnra, waardoor voor hen nog rechtspositieregelingen gelden. Op 14 april 2023 hebben de Werkgeversvereniging Samenwerkende Veiligheidsregio’s (WVSV) en de vakbonden een grote mijlpaal behaald: een arbeidsvoorwaardenakkoord.

Het arbeidsvoorwaardenakkoord heeft een looptijd van 2 januari 2023 tot 1 mei 2024 en geldt voor ongeveer 30.000 medewerkers, inclusief brandweervrijwilligers. Medewerkers kunnen een salarisverhoging tegemoet zien van € 100,- gevolgd door een stijging van 5,5%. Alle vrijwilligersvergoedingen worden met 9,3% verhoogd. Daarnaast stijgt het onderdeel eindejaarsuitkering in het IKB van 1,58% naar 8,33%. De salarisstijgingen werken ook door voor medewerkers die gebruik maken van het FLO-overgangsrecht.

Werkgevers en de werknemersdelegatie hebben afgesproken dat de reiskostenvergoeding geen onderwerp meer zal zijn voor het lokale overleg. Vanaf 1 april 2023 bestaat de reiskostenvergoeding uit € 0,11 per kilometer, met een maximum van 45 kilometer enkele reis, plus een eenmalige compensatie voor het eerste kwartaal van 2023. Medewerkers die nu een gunstigere reiskostenvergoeding hebben, behouden die. Daarnaast is een thuisvergoeding van € 3,- netto overeengekomen.

Het arbeidsvoorwaardenakkoord kent verder enkele afspraken over duurzame inzetbaarheid, die verder zullen worden onderzocht in het landelijk overleg. Er komt een werkgeversbijdrage van € 22,71 per fte, waarbij één brandweervrijwilliger geldt voor 0,25 fte. Ook wijzigt het ouderschapsverlof op een aantal onderdelen.

De afspraken uit het akkoord zorgen voor aanpassingen van de CAR(-UWO) Veiligheidsregio’s. Alle veiligheidsregio’s zijn gehouden om uitvoering te geven aan de afspraken. De wijzigingen per 2 januari 2023 zijn hier te vinden.

Vijverberg Advocaten & Adviseurs adviseert veiligheidsregio’s door het hele land en heeft een team met specialisten. Ook verzorgen wij verschillende opleidingen voor medewerkers van veiligheidsregio’s, waaronder een actualiteitencursus en een cursus over de rechtspositie. Neemt u vooral contact met ons op via 079 - 3631919 of mail ons.