Wet betaald ouderschapsverlof aangenomen door Eerste Kamer

Op 12 oktober 2021 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet betaald ouderschapsverlof. Dit wetsvoorstel regelt dat ouders deels betaald ouderschap op kunnen nemen bij de geboorte van hun kind. De invoering van het betaald ouderschapsverlof geeft werkende ouders meer mogelijkheden voor de verdeling van werk en zorgtaken.     
    
Op dit moment kennen we in Nederland al 26 weken ouderschapsverlof per ouder in de eerste acht levensjaren van het kind. Met deze wet worden beide ouders in het eerste levensjaar van het kind voor negen van deze weken gedeeltelijk doorbetaald via het UWV. Deze weken komen bovenop de zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en zes weken geboorteverlof voor de partner. De Wet betaald ouderschapsverlof treedt op 2 augustus 2022 in werking.    

Overigens geldt voor verschillende overheidswerknemers dat zij op dit moment al een deel van het ouderschapsverlof (gedeeltelijk) doorbetaald krijgen. Dat geldt bijvoorbeeld voor werknemers die vallen onder de Cao Gemeenten, Cao SGO of Cao Rijk.

Eerder schreven wij al over de Wet betaald ouderschapsverlof in de nieuwsberichten ‘Betaald ouderschapsverlof’ en ‘Ouderschapsverlof vanaf augustus 2022 uitgebreid’. Voor een (uitgebreide) toelichting op de Wet betaald ouderschapsverlof en het geboorte- en/of ouderschapsverlof verwijzen wij u naar die nieuwsberichten. Daarnaast kunt u voor meer informatie contact opnemen met de specialisten van Vijverberg Advocaten & Adviseurs via 079-3631919 of via het contactformulier.