Ouderschapsverlof vanaf augustus 2022 uitgebreid

De verlofmogelijkheden van partners die ouders worden van een kind zijn vanaf 1 januari 2019 verruimd: sindsdien hebben partners recht op één werkweek betaald geboorteverlof. Dit verlof moet worden opgenomen binnen vier weken na de geboorte van het kind. Met ingang van 1 juli 2020 vindt uitbreiding van het geboorteverlof plaats met het aanvullend geboorteverlof en vanaf augustus 2022 wordt het ouderschapsverlof uitgebreid.

Uitbreiding geboorteverlof vanaf 1 juli 2020

Met ingang van 1 juli 2020 zullen de verlofrechten van partners worden uitgebreid met het aanvullend geboorteverlof. Partners hebben na het geboorteverlof van vijf werkdagen recht op vijf werkweken verlof, dat moet worden opgenomen binnen zes maanden na de geboorte van het kind. Tijdens het aanvullend geboorteverlof ontvangen de partners een uitkering van het UWV. Op dit (aanvullend) geboorteverlof zijn wij al eerder, in deze publicatie, uitgebreid ingegaan.

Uitbreiding ouderschapsverlof vanaf 1 augustus 2022

Met ingang van 1 augustus 2022 wordt het ouderschapsverlof nog verder uitgebreid. Op dit moment hebben beide ouders recht op 26 weken ouderschapsverlof, dat ouders kunnen opnemen voordat het kind acht jaar oud wordt. Dit verlof wordt in beginsel niet doorbetaald. Dat is enkel anders als daarover in de cao of tussen werkgever en werknemer andere afspraken zijn gemaakt. Vanaf augustus 2022 worden de eerste negen weken van het ouderschapsverlof gedeeltelijk doorbetaald door het UWV. Deze negen weken moeten worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. De uitkering die de ouders van het UWV ontvangen is de helft van zijn of haar dagloon, maar niet hoger dan de helft van het maximum dagloon. Het kabinet wil het op deze manier aantrekkelijker maken om het ouderschapsverlof ook daadwerkelijk op te nemen. Op dit moment neemt namelijk maar een derde van de ouders ouderschapsverlof op. De overige zeventien weken ouderschapsverlof blijven onbetaald, tenzij daarover aanvullende afspraken worden gemaakt tussen werknemer en werkgever. Dit gedeelte van het verlof kan nog steeds tot de achtste verjaardag van het kind worden opgenomen.

Vragen over geboorte- of ouderschapsverlof?
Vijverberg Advocaten & Adviseurs helpt u graag verder!

Neem contact op via 079 - 3631919 of via het contactformulier.