Cursus Procederen bij de bestuursrechter

Welke stukken moeten in een beroepsprocedure verstrekt worden? Bestaat er nog een grondenfuik en wat houden de beginselen van een goede procesorde precies in? En wat doe ik als de wederpartij erg boos wordt op zitting?

Tijdens de cursus Procederen bij de bestuursrechter komen deze en tal van andere vragen aan bod. Je docent heeft jarenlange ervaring als bestuursrechter bij de rechtbank Rotterdam en heeft voor jou de antwoorden.

 1. Inhoud
 2. Doelgroep
 3. Programma
 4. Werkwijze
 5. Data
 6. Inschrijven
 7. Reviews
 8. Incompany

Cursusdetails

Prijs
De prijs van de cursus bedraagt € 489,-.
Dit bedrag is exclusief btw en inclusief cursusmateriaal en consumpties.
Duur
1 dagdeel
Aantal deelnemers
Maximaal 16
Opleidingspunten
3 punten in het kader van Puntenstelsel
Inschrijven
Docenten

Inhoud

De beroepsprocedure bij de bestuursrechter vangt aan met het instellen van het beroep en eindigt wanneer de uitspraak onherroepelijk is geworden. Deze hele procedure ligt vast in de Algemene wet bestuursrecht, de procesreglementen van de rechtbanken en de procesregelingen van de hoogste bestuursrechters. Aan de hand van deze wet- en regelgeving doorlopen we tijdens het eerste gedeelte van de cursus de gehele beroepsprocedure vanaf het vooronderzoek tot aan de uitspraak. Aan de orde komen vragen als: welke (fatale) termijnen zijn er, ben ik verplicht om ter zitting te verschijnen, wie mag ik meenemen naar zitting en welke stukken mag ik nog ter zitting overleggen? Ook de voorlopige-voorzieningenprocedure komt aan bod.

Daarna oefenen we met casussen en bespreken we die. Aan bod komen vragen als: hoe kan of moet ik reageren als de wederpartij erg persoonlijk wordt, wat kan ik doen als de rechter te weinig aandacht heeft voor mijn verhaal, of hoe kan ik reageren op nieuwe gronden die door de wederpartij opeens ter zitting naar voren worden gebracht? Ook de beginselen van een behoorlijke procesorde, de verschillende ‘fuiken’ en de proceskostenveroordeling komen aan de orde.

Na afloop van de cursus:

 • Ken je de belangrijkste procedurele aspecten van een beroepsprocedure bij de bestuursrechter;
 • Ben je op de hoogte van de bijzonderheden van het vooronderzoek;
 • Weet je hoe je om kan gaan met (onverwachte) situaties op de zitting;  
 • Weet je of en wanneer er nog ‘fuiken’ of ‘trechters’ zijn in de beroepsprocedure;
 • Weet je wat de beginselen van een behoorlijke procesorde inhouden;
 • Ben je op de hoogte van de verschillende soorten uitspraken die een bestuursrechter kan doen.  

Doelgroep

De cursus is vooral bedoeld voor rechtsbijstandverleners, juristen en/of ambtenaren die (mogelijk moeten) procederen bij de bestuursrechter. Basiskennis van de Algemene wet bestuursrecht wordt aanwezig geacht.  

Programma

 • Bronnen (Awb, procesreglement en procesregeling) en opbouw
 • Indienen van een beroepschrift
 • Indienen van dossier en verweerschrift
 • Het vooronderzoek
 • Gewone behandeling, versnelde behandeling en vereenvoudigde behandeling
 • Het onderzoek ter zitting
 • De uitspraak

Werkwijze

Je docent tijdens deze cursus is mr. Joram de Gans. Joram heeft jarenlange ervaring als (senior) bestuursrechter bij de rechtbank Rotterdam. Hij behandelt niet alleen de relevante wet- en regelgeving, maar oefent ook met de deelnemers aan de hand van casussen. Tijdens de cursus is er genoeg ruimte om je ervaringen te delen en vragen te stellen. Na afloop van de cursus ontvang je een deelnamecertificaat.

Locatie

La Vie Meeting Center
Sint Jacobsstraat 61
3511 BP Utrecht

Data

Deel deze cursus

Reviews

“Goed voor het opfrissen van de kennis, goed opgebouwd van begin van het proces tot het einde”

Incompanycursus

Wij kunnen deze of andere cursussen ook incompany verzorgen. De cursus wordt afgestemd op de specifieke opleidingsbehoefte en toegesneden op de organisatie. Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen je graag.

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media