Cursus Procederen bij de bestuursrechter

In een dagdeel praten wij je bij over de ins en outs van het procederen bij de bestuursrechter. Aan de orde komen de eisen die gesteld worden aan het indienen van het beroepschrift en het verweerschrift, het vooronderzoek, de verschillende wijzen van behandeling, het onderzoek ter zitting en de uitspraak. We bespreken daarbij de belangrijkste bepalingen uit de Algemene wet bestuursrecht, het Procesreglement bestuursrecht en de Procesregeling bestuursrechtelijke colleges, zodat jij in het vervolg effectief kunt procederen in het bestuursrecht.

 1. Inhoud
 2. Doelgroep
 3. Programma
 4. Werkwijze
 5. Reviews
 6. Incompany

Cursusdetails

Prijs
De prijs van de cursus bedraagt € 465,-.
Dit bedrag is exclusief btw en inclusief cursusmateriaal en consumpties.
Duur
1 dagdeel
Aantal deelnemers
Maximaal 16
Opleidingspunten
3 punten in het kader van www.puntenstelsel.nl
Docenten

Inhoud

De cursus procederen bij de bestuursrechter is met name gericht op de procedurele bepalingen waar je mee te maken krijgt wanneer jij je organisatie bij de bestuursrechter vertegenwoordigt. Welke termijnen gelden er en zijn die fataal? Waar moet een beroepschrift of verweerschrift aan voldoen? Op welke wijze wordt de zaak behandeld? Kun je getuigen oproepen? Ben je verplicht om te verschijnen op zitting? Kun je nog stukken overleggen ter zitting en wanneer volgt de uitspraak? Allemaal zaken die je je af moet vragen als je procedeert bij de bestuursrechter.

Deze cursus geeft een beschrijving van het procederen bij de bestuursrechter van a tot z. Daarbij wordt niet alleen ingegaan op procederen bij de rechtbanken, maar ook bij de bestuursrechtelijke colleges (Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, College van Beroep voor het bedrijfsleven en de Centrale Raad van Beroep).

Na afloop van de cursus:

 • ken je de belangrijkste procedurele aspecten van het indienen van het beroepschrift en het verweerschrift;
 • ben je op de hoogte van de bijzonderheden van het vooronderzoek;
 • ken je de verschillende wijzen waarop een beroep behandeld kan worden en weet je wanneer welke wijze van behandeling van toepassing is;
 • weet je hoe het onderzoek ter zitting gaat en hoe je dit kunt beïnvloeden;
 • weet je wanneer en hoe de uitspraak bekend wordt gemaakt.

Doelgroep

Advocaten, juristen en ambtenaren die (mogelijk moeten) procederen bij de bestuursrechter. Basiskennis van de Algemene bestuursrecht wordt aanwezig geacht. Er wordt niet specifiek ingegaan op de toegang tot de bestuursrechter.

Programma

 • Bronnen (Awb, procesreglement en procesregeling) en opbouw
 • Indienen van een beroepschrift
 • Indienen van dossier en verweerschrift
 • Het vooronderzoek
 • Gewone behandeling, versnelde behandeling en vereenvoudigde behandeling
 • Het onderzoek ter zitting
 • De uitspraak

Werkwijze

De cursus wordt verzorgd door mr. Jeffrey van Doorn, advocaat en specialist op het gebied van het omgevingsrecht en bestuursrecht. Jeffrey procedeert regelmatig bij de rechtbank en de bestuursrechtelijke colleges. Hij bespreekt de procedurele aspecten van het procederen bij de bestuursrechter. Tijdens de cursus is er genoeg ruimte voor het stellen van praktijkvragen en het delen van ervaringen. Na afloop van de cursus ontvang je een deelnamecertificaat.

Locatie

La Vie Meeting Center
Sint Jacobsstraat 61
3511 BP Utrecht

Deel deze cursus

Reviews

“Goed voor het opfrissen van de kennis, goed opgebouwd van begin van het proces tot het einde”

Incompanycursus

Wij kunnen deze of andere cursussen ook incompany verzorgen. De cursus wordt afgestemd op de specifieke opleidingsbehoefte en toegesneden op de organisatie. Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen je graag.

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media