Cursus Privacy in het sociaal domein

(fysiek op 1,5 meter)

Binnen het sociaal domein wenst de overheid een geïntegreerde aanpak van de verschillende problemen op het gebied van onder meer jeugd, zelfredzaamheid, werk en schulden. De privacyregels uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de specifieke regelgeving zoals de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 lijken niet goed aan te sluiten op de geïntegreerde aanpak. Hulpverleners binnen het ene domein mogen niet zomaar alle persoonsgegevens van de cliënten delen met hulpverleners binnen een ander domein.

 1. Inhoud
 2. Doelgroep
 3. Programma
 4. Werkwijze
 5. Data & locaties
 6. Inschrijven
 7. Ervaringen

Cursusdetails

Prijs
De prijs van de cursus bedraagt € 400,-. Dit bedrag is exclusief BTW en inclusief cursusboek en consumpties.
Duur
1 dagdeel
Aantal deelnemers
Maximaal 16
Opleidingspunten
3 punten in het kader van www.puntenstelsel.nl
Inschrijven
Docenten

Inhoud

Tijdens deze cursus maken we je wegwijs in het privacyrecht binnen het sociaal domein. Aan de hand van voorbeelden en vragen uit de praktijk lichten we de spelregels over privacy en het beschermen van persoonsgegevens toe. Wanneer en welke persoonsgegevens mogen worden verwerkt? Is daar altijd toestemming van de cliënt voor nodig? Mogen persoonsgegevens binnen een domein met elkaar worden gedeeld? En hoe zit het met het delen van persoonsgegevens tussen de domeinen onderling? Mag informatie uit een jeugdzorgdossier zomaar worden gedeeld met een collega die een gezin ondersteunt op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning? Welke rechten hebben de cliënten?

Wij verzorgen de cursus op 1,5 meter afstand. De cursuslocatie voldoet aan alle voorschriften en (hygiëne) richtlijnen van het RIVM.

Doelgroep

Hulpverleners, consulenten, functionarissen voor de gegevensbescherming, privacy-officers, juristen en andere medewerkers die binnen de gemeente verantwoordelijk zijn voor of adviseren over de verwerking van persoonsgegevens in het sociaal domein.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

 • Inleiding
 • Wat zijn persoonsgegevens en wat is verwerken?          
 • Delen van persoonsgegevens in het sociaal domein met collega’s
 • Delen van persoonsgegevens met derden
 • Toestemming
 • Hoeveel persoonsgegevens verwerken?
 • Overzicht rechten betrokkenen
 • Privacybewustzijn: 10 regels     

Werkwijze

De cursus wordt verzorgd door een ervaren adviseur van Vijverberg Advocaten & Adviseurs. De cursus bestaat uit korte inleidingen afgewisseld met oefeningen, stellingen en praktijkvoorbeelden. De cursus is praktisch en interactief van karakter. Er is voldoende gelegenheid eigen ervaringen in te brengen en vragen te stellen. Na afloop van de cursus ontvang je een digitaal deelnamecertificaat.

Wij verzorgen de cursus op 1,5 meter afstand. De cursuslocatie voldoet aan alle voorschriften en (hygiëne) richtlijnen van het RIVM.

Data & locaties

Deel deze cursus

Ervaringen

“Interessant en voor het werk zeer bruikbare stof om te weten. We hebben allemaal met de AVG te maken, dus het is handig om hier informatie over te krijgen.”

“Informatief, helder, nuttig”

“Duidelijke digitale presentatie en uitleg. Daarnaast de casus per groep bestuderen was een erg fijn praktijkgerichte training.”

“Even weer de puntjes op de i”

“Adequaat, sluit aan op de werksituatie”

Incompanycursus

Wij kunnen deze of andere cursussen ook incompany verzorgen. De cursus wordt afgestemd op de specifieke opleidingsbehoefte en toegesneden op de organisatie. Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen je graag.

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media