Cursus Rechtspositie politieke ambtsdragers gemeente: word vraagbaak voor bestuurders

(fysiek op 1,5 meter)

Politieke ambtsdragers bij de gemeente worden benoemd voor een periode van vier jaar (raadsleden en wethouders) of zes jaar (burgemeesters). Maar niet iedereen zit de hele rit uit. Er zijn diverse redenen om de functie neer te (moeten) leggen. Ook na verkiezingen keren sommige bestuurders niet meer terug in functie. Steeds komt dan de vraag aan de orde hoe het zit met de uitkeringsaanspraken en sollicitatieverplichtingen. Tijdens de zittingsperiode kun je vragen krijgen over vergoedingen, ontslag, verlof, ziekte, neveninkomsten, etc. Kennis van de rechtspositie is dan ook een 'must'. Wil jij vragen van politieke ambtsdragers over hun rechtspositie adequaat kunnen beantwoorden? Dan is deze cursus een uitstekende basis.

Wij verzorgen de cursus op 1,5 meter afstand. De cursuslocatie voldoet aan alle voorschriften en (hygiëne) richtlijnen van het RIVM.

 1. Inhoud
 2. Doelgroep
 3. Programma
 4. Werkwijze
 5. Data & locaties
 6. Inschrijven
 7. Ervaringen

Cursusdetails

Prijs
De prijs van de cursus bedraagt € 615,-. Dit bedrag is exclusief BTW en inclusief cursusboek, lunch en consumpties.
Duur
1 dag
Aantal deelnemers
Maximaal 16
Opleidingspunten
6 punten in het kader van www.puntenstelsel.nl
Inschrijven
Docenten

Inhoud

Politieke ambtsdragers functioneren binnen het openbaar bestuur en met publieke middelen. Mede om die reden hebben zij een bijzondere, afwijkende, rechtspositie. De cursus Rechtspositie politieke ambtsdragers geeft inzicht in de actuele regels die gelden voor de rechtspositie van raads- en commissieleden, wethouders en burgemeesters. Aan de orde komen onderwerpen als aantreden en ontslag, beloning en onkostenvergoeding. Ook komen regels over openbaarmaking en verrekening van nevenfuncties en neveninkomsten aan bod. Er wordt stilgestaan bij regels over verlof, ziekte en vervanging en (uit de APPA) wordt het recht op de ontslaguitkering na aftreden (de zogenaamde wachtgelduitkering) en de sollicitatieplicht behandeld.

Na afloop van de cursus:

 • ben je op de hoogte van de bijzonderheden in de rechtspositie van burgemeesters, wethouders en raads- en commissieleden;
 • ben je op de hoogte van de laatste stand van zaken in de regelgeving;
 • kun je vragen van jouw bestuurders over hun rechtspositie adequaat beantwoorden.

Doelgroep

Personeelsadviseurs en rechtspositiemedewerkers van gemeenten.

Programma

 • Toepasselijke regelgeving bij de gemeente over de raads- en commissieleden, wethouders en burgemeester
 • Bezoldiging / vergoeding en neveninkomsten
 • Onkosten en declaraties
 • Verlof, ziekte en vervanging
 • Aftreden, ontslag en wachtgelduitkering
 • Laatste ontwikkelingen

Werkwijze

De cursus wordt verzorgd door een ervaren adviseur. Aan de hand van actuele praktijkvoorbeelden, casussen en stellingen komen alle facetten aan de orde. Er is voldoende gelegenheid vragen te stellen en met de docenten en medecursisten te overleggen over je eigen ervaringen. Na afloop van de cursus ontvang je een digitaal deelnamecertificaat.

Wij verzorgen de cursus op 1,5 meter afstand. De cursuslocatie voldoet aan alle voorschriften en (hygiëne) richtlijnen van het RIVM.

Data & locaties

Deel deze cursus

Ervaringen

“Verfrissend, nuttig, actueel, leerzaam, goede verwijzingen naar wetboek of rechtspositie”

“Interessant, leerzaam, praktijkgericht”

“Nuttig, high-lights, opfrissen”

“Boeiend, informatief, leerzaam”

“Zinvol, nuttig, actueel”

Incompanycursus

Wij kunnen deze of andere cursussen ook incompany verzorgen. De cursus wordt afgestemd op de specifieke opleidingsbehoefte en toegesneden op de organisatie. Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen je graag.

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media