Inschakelen recherchebureau komt werkgever duur te staan
Op 21 oktober 2024 is door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden geoordeeld dat stelselmatige observatie van een zieke werknemer onder omstandigheden ernstig verwijtbaar gedrag met zich meebrengt. Daarbij is aan werknemer een billijke vergoeding toegekend.
Feiten
In deze zaak ging het om een werknemer die arbeidsongeschikt is geworden. Naar aanleiding van geruchten die suggereerden dat de werknemer elders werkzaamheden verrichtte, heeft de werkgever een recherchebureau ingeschakeld. Deze kreeg als opdracht om de werknemer te monitoren. Uit het rapport dat hieruit voortkwam is niet gebleken dat de werknemer ziek is. Als reactie hierop besluit de werkgever de arbeidsovereenkomst op te zeggen.
De werknemer betoogt dat de werkgever verwijtbaar heeft gehandeld. De kantonrechter volgt hem hierin niet en wijst het verzoek af. Werknemer gaat daarom in hoger beroep.
Oordeel gerechtshof
In hoger beroep krijgt de werknemer wel zijn gelijk. Het gerechtshof is van oordeel dat het inschakelen van het recherchebureau prematuur was. Geruchten zijn niet voldoende om naar dit middel te grijpen. Je maakt hiermee namelijk een inbreuk op iemands persoonlijke levenssfeer. Dit is ingrijpend en daarom slechts onder omstandigheden geoorloofd. Er moet sprake zijn van concrete serieuze verdenkingen van ernstige overtredingen. Bovendien moet de werknemer de kans krijgen om deze geruchten te weerleggen. De werkgever is hierin nalatig geweest.
Voor het gerechtshof reden genoeg om aan te nemen dat de werkgever verwijtbaar heeft gehandeld. Dit komt hem duur te staan, want als gevolg daarvan moet hij een billijke vergoeding van € 17.000 betalen. Als kers op de taart komen hier de advocaatkosten van € 5.000 nog bij.
Let daarom goed op bij het overwegen van dergelijke stappen. Geef de werknemer de gelegenheid zich te verklaren. Beoordeel of het inschakelen van een recherchebureau echt noodzakelijk is of dat er ook minder ingrijpende middelen mogelijk zijn. Beperk tot slot de mate van aantasting van de persoonlijke levenssfeer.
Mocht u zelf overwegen om een recherchebureau in te schakelen en vraagt u zich na het lezen van dit bericht af of de inzet passend is en of de opdracht goed is geformuleerd? Neem dan contact op met een van onze advocaten of adviseurs. Zij kunnen u snel en kundig adviseren, ook over de stappen die u kunt nemen nadat het onderzoek is afgerond.