Omgevingswet in werking getreden

Na vijf keer uitstel is de Omgevingswet op 1 januari 2024 eindelijk in werking getreden. Daarmee is een einde gekomen aan wat ook wel de grootste wetswijziging (Grondwet) sinds 1848 wordt genoemd.

De Omgevingswet combineert ongeveer 150 wetten en regelingen over onder meer bouwen, milieu, ruimtelijke ordening en water in één allesomvattend kader en heeft tot doel de kwaliteit van de fysieke leefomgeving te verbeteren en de besluitvorming over projecten in de fysieke leefomgeving te versnellen en te verbeteren. Deze wetgeving zal gevolgen hebben voor vrijwel elke sector.

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet gebruiken initiatiefnemers het nieuwe Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Het huidige Omgevingsloket Online (OLO) blijft tot 1 juli 2024 beschikbaar voor het indienen van aanvullingen.

Veel burgers en ondernemers hebben ervoor gekozen om hun aanvraag nog voor 1 januari 2024 in te dienen. Als voor 1 januari 2024 een aanvraag om een besluit is ingediend, blijft namelijk het oude recht, met uitzondering van artikel 3.9 van de (vervallen) Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), van toepassing tot het besluit onherroepelijk wordt. Als geen beroep openstaat tegen het besluit blijft het oude recht van toepassing.

Heeft u vragen, wilt u meer weten of wilt u een training volgen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op. Of lees hier meer over de vraagstukken die in het omgevingsrecht spelen.