Cao gemeenten en cao SGO definitief

Na een lang onderhandelingstraject en stakingen is in februari 2023 voor beide cao’s een principeakkoord gesloten tussen de VNG en de vakbonden. Op woensdag 5 april 2023 is bekend geworden dat de achterbannen van de vakbonden hebben ingestemd met het principeakkoord en heeft het VNG-bestuur het principeakkoord voor een nieuwe cao gemeenten en cao SGO bekrachtigd. Daarmee zijn de cao’s voor 2023 definitief. 

In de cao’s is vastgelegd dat de salarissen per 2 januari 2023 met 240 euro omhoog gaan. Daarboven volgt nog een salarisverhoging van 2 procent. Gemiddeld komt de salarisverhoging uit op ruim 9 procent. De verhoging van 240 euro is vooral gunstig voor werknemers in de laagste salarisschalen. Voor hen kan de totale salarisverhoging oplopen tot ruim 13 procent. 

Naar verwachting worden de salarisverhogingen komende maand met terugwerkende kracht uitgevoerd. Naast de salarisafspraken zijn er ook afspraken gemaakt over een RVU-regeling, gaat de vergoeding voor hybride werken omhoog en krijgen medewerkers een extra dag bovenwettelijk verlof. De cao heeft een korte looptijd tot en met 1 januari 2024. Dit betekent dat de VNG en bonden binnenkort al zullen starten met de voorbereidingen voor een cao voor 2024.