De cao Gemeenten en de cao SGO voor 2021 en 2022 zijn van kracht!

De cao Gemeenten en de cao SGO voor 2021 en 2022 zijn van kracht! Op 27 januari 2022 zijn de onderhandelaarsakkoorden bekrachtigd. Dit betekent dat bepalingen (gaan) gelden onder andere ten aanzien van de thuiswerkvergoeding, verlof en vitaliteit en ouderschapsverlof. In dit nieuwsbericht wordt kort ingegaan op de belangrijkste wijzigingen in de cao tekst.

Thuiswerkvergoeding

Met terugwerkende kracht ontvangt iedere medewerker dezelfde thuiswerkvergoeding. Er wordt geen onderscheid gemaakt naar rato van de arbeidsduur. Dat betekent bijvoorbeeld dat een medewerker die vanwege zijn deeltijddienstverband op een bepaalde dag vier uur thuiswerkt, eenzelfde vergoeding ontvangt als een medewerker met een voltijddienstverband die op die dag acht uur thuiswerkt. Aangegeven is dat de afspraken rondom de vergoeding, behoudens hetgeen is neergelegd in de cao, wordt overgelaten aan de werkgever. Ruimte dus voor de werkgever om lokaal beleid vast te stellen! Ook ten aanzien van de uitvoering van de thuiswerkregeling. Let er daarbij op dat de thuiswerkvergoeding tijdelijk is.

Verlof

De afspraak over verlofsparen gelden met terugwerkende kracht vanaf januari 2022. Een medewerker kan dus met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 bovenwettelijke vakantie opzij zetten voor later. De vormen van bovenwettelijke vakantie die de medewerker opzij kan zetten staan in de cao. Bottle neck is dat de meeste gemeenten/ gemeentelijke organisaties (nog) niet een systeem hebben waarin medewerkers kunnen aangeven dat ze verlof wensen te sparen. Toch zal de werkgever aan de werknemer moeten aangeven hoe zij verlof kunnen sparen in 2022.
Let daarbij op dat het verlofspaarsaldo samen met alle andere vormen van verlof, in een jaar niet meer mag bedragen dan 3600 uur. Dit maximum is naar rato van de arbeidsduur en is een fiscale begrenzing.

Ouderschapsverlof

Op 2 augustus 2022 wordt in de Wet arbeid en zorg (Wazo) het betaald ouderschapsverlof geïntroduceerd. Ouders krijgen per 2 augustus 2022 op grond van de wet gedurende 9 weken ouderschapsverlof een UWV-uitkering ter hoogte van 50% van hun dagloon (tot 50% van het maximum dagloon). Voorwaarde is dat zij deze 9 weken opnemen in het eerste levensjaar van het kind. Het nieuwe artikel in de cao maakt het mogelijk om betaald ouderschapsverlof op basis van de wet en betaald ouderschapsverlof op basis van de cao op elkaar af te stemmen. Het nieuwe wettelijke betaalde ouderschapsverlof komt naast het al bestaande op de cao gebaseerde betaalde ouderschapsverlof. Ze worden niet met elkaar verrekend.

Harmonisatie van het bovenwettelijk verlof

De afspraken over harmonisatie van verlof zijn verwerkt in artikel 6.2 cao. Ze gaan in per 1 januari 2023. De onbeperkte mogelijkheid om lokale feestdagen aan te wijzen en de mogelijkheid om lokaal verlofvormen af te spreken vervalt per 1 januari 2023. De werkgever kan wel twee vakantiedagen aanwijzen als lokale feest- of sluitingsdag. Hiervoor is, op grond van de WOR artikel 27, instemming van de ondernemingsraad nodig. Indien de werkgever hiervan gebruik wenst te maken dient hij dus in actie te komen!

Benieuwd wat deze nieuwe cao’s in de praktijk betekenen? Welke aanspraken de werknemer straks heeft? En of de huidige regelingen in het personeelshandboek wel onverkort van toepassing kunnen blijven? Schrijf je dan in voor onze cursus Wijzigingen in de Cao Gemeenten en Cao SGO.