Privacy: commercieel, journalistiek en gerechtvaardigd belang

Behalve het hebben van een commercieel belang om persoonsgegevens te verwerken, kan daarvoor ook een gerechtvaardigd belang bestaan. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland van 23 november 2020. Volgens deze rechtbank heeft VoetbalTV ten onrechte een boete van € 575.000 opgelegd gekregen door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). VoetbalTV neemt amateurwedstrijden op en zendt die uit. De AP meent dat VoetbalTV hier geen gerechtvaardigd belang bij heeft, alleen een commercieel belang en dat VoetbalTV daarom in strijd met de AVG handelt.  

VoetbalTV meent dat de beelden ook journalistieke waarde hebben. De rechtbank gaat daar niet in mee omdat de wedstrijden daarvoor te weinig nieuwswaarde hebben. De rechtbank is echter wél van oordeel dat het hebben van een commercieel belang het gerechtvaardigd belang niet in de weg hoeft te staan. Het is volgens de rechtbank aan de AP om verder onderzoek te doen naar alle belangen van VoetbalTV, en deze af te wegen tegen de inbreuk op de privacy van betrokkenen.

Lees hier de volledige uitspraak.

Volg onze halfjaarlijkse bijeenkomst Actualiteiten privacy en laat je door onze specialist mr. Arjo Buurma bijpraten over de laatste ontwikkelingen in de rechtspraak en de belangrijkste nieuwsberichten van de AP op het gebied van privacy. Bekijk hier ons cursusaanbod op het gebied van privacy.