Wetsvoorstel versterken democratische legitimatie gemeenschappelijke regelingen

Op 1 juli 2020 is het ‘Wetsvoorstel tot wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen en enige andere wetten in verband met het versterken van de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen’ ingediend bij de Tweede Kamer. Op 3 september 2020 zal het voorstel besproken worden in de procedurevergadering van de vaste commissie van Binnenlandse Zaken.

Het wetsvoorstel beoogt de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen te versterken. Het gaat daarbij om de kaderstellende en controlerende rol van gemeenteraden, provinciale staten en het algemeen bestuur van waterschappen bij uitvoering van taken in gemeenschappelijke regelingen. Om versterking te bereiken, wordt een aantal bestaande instrumenten van volksvertegenwoordigers aangepast en aangevuld. Daarnaast richt het voorstel zich op het vergroten van participatiemogelijkheden voor burgers en belanghebbenden bij besluiten in een gemeenschappelijke regeling.

Wat zijn de mogelijkheden om grip te houden op een gemeenschappelijke regeling onder de huidige wetgeving? En wat betekent het wetsvoorstel voor de praktijk? Meer weten over de verschillende aspecten die komen kijken bij het samenwerken in gemeenschappelijke regelingen? Schrijf je in voor onze onze cursus. Bekijk hier ons cursusaanbod gemeenschappelijke regelingen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Renée Balvers via rba [at] vijverbergadvocaten [dot] nl of bellen met 079 - 3631919.