Wel of geen besluit?

De Centrale Raad van Beroep (hierna: de Raad) heeft in februari 2025 ambtshalve getoetst of een mededeling dat een politiemedewerkster een aanvraag niet heeft afgerond een besluit is in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Een politiemedewerkster was het niet eens met het oordeel van de rechtbank dat haar aanvraag om te worden toegelaten tot het overgangstraject terecht niet in behandeling is genomen.

Feiten in het kort

In het Arbeidsvoorwaardenakkoord Sector politie 2018-2020 zijn afspraken gemaakt over het loopbaanpad van medewerkers die vanaf 1 januari 2021 de basisopleiding tot Allround Politiemedewerker gaan volgen en daar het diploma voor hebben behaald. Ook zijn er afspraken gemaakt over het overgangsbeleid voor zittend personeel. Dit overgangsbeleid heeft onder andere tot doel om zittende n3-generalisten gegarandeerd in aanmerking te laten komen voor een seniorfunctie. Hiervoor moeten zij wel aan bepaalde eisen en voorwaarden voldoen.

Een politiemedewerkster (een n3-generalist) die sinds 2009 bij de politie werkt, heeft zich in augustus 2020 aangemeld voor het overgangsbeleid. Een aantal dagen later is deze aanmelding retour gestuurd, omdat de politiemedewerkster nog bepaalde stukken moest uploaden om in aanmerking te komen voor het overgangstraject. Op diezelfde dag is zij in een e-mail hierover geïnformeerd. De politiemedewerkster heeft de stukken niet geüpload. Vervolgens heeft zij in april 2022 gesolliciteerd voor de functie van wijkagent, een seniorfunctie. Met het besluit van 4 mei 2022 is deze sollicitatie afgewezen, omdat zij niet voldeed aan de minimale eisen voor deze functie. Met een beslissing op het bezwaar van 2 augustus 2022 is dit besluit gehandhaafd.

Beroep ongegrond

De rechtbank heeft het beroep van de politiemedewerkster ongegrond verklaard. Het toelaten tot of het vervallen van de aanspraak op het overgangstraject is volgens de rechtbank een besluit, omdat sprake is van een rechtsgevolg. Dit rechtsgevolg bestaat volgens de rechtbank uit het al dan niet in aanmerking komen voor het overgangstraject en vervolgens het versneld in aanmerking komen voor een functie als senior GGP. Door haar aanvraag niet in behandeling te nemen, is voor de politiemedewerkster het versneld in aanmerking komen voor een functie als senior GGP via het overgangstraject afgesloten. Wel oordeelt de rechtbank dat de korpschef de aanvraag van de politiemedewerkster terecht niet in behandeling heeft genomen.

Hoger beroep: slechts een vaststelling van feiten

In hoger beroep toetst de Raad ambtshalve of de mededeling dat de aanmelding van de politiemedewerkster niet is afgerond, waardoor ze niet is toegelaten tot het overgangstraject, een besluit is in de zin van artikel 1:3 Awb. De Raad oordeelt dat dat niet het geval is. Op 2 augustus 2022 schreef de korpschef het volgende:

“Ik heb vastgesteld dat jij je op 5 augustus 2020 hebt aangemeld via het aanmeldformulier in YouForce. Op 17 augustus 2020 heb jij je aanmelding retour ontvangen. (…) Ik heb vastgesteld dat je niet hebt gereageerd op de retourmelding en geen enkel document hebt geüpload waarmee je de aanmelding voor het overgangstraject kan onderbouwen. Jouw aanmelding is dan ook niet afgerond, waardoor je niet bent toegelaten tot het overgangstraject N4.”

De Raad is van mening dat slechts sprake is van een vaststelling van feiten die niet op rechtsgevolg is gericht. De Raad concludeert dat er dus geen sprake is van een besluit. De Raad verklaart het beroep daarom alsnog niet-ontvankelijk. 

Vragen of advies nodig? Bel onze specialisten: 079 - 3631919.