Wet versterking waarborgfunctie Awb: wat zijn de gevolgen voor de bestuurspraktijk?

Als het aan de regering ligt, dan moet het bestuur meer ruimte krijgen om maatwerk te kunnen leveren en moet het nog duidelijker worden dat de overheid er is voor de burger en niet andersom. Om dat doel te bereiken heeft de regering een wetsvoorstel gemaakt dat beoogt de Algemene wet bestuursrecht op belangrijke punten te wijzigen: de Wet versterking waarborgfunctie Awb. In het wetsvoorstel is onder andere het dienstbaarheidsbeginsel opgenomen en is het toepassingsbereik van het evenredigheidsbeginsel verruimd. Ook wordt in het wetsvoorstel de hoorplicht verruimd en komt er een soepelere regeling voor termijnoverschrijdingen. Bovendien worden bestuursorganen verplicht om te onderzoeken of een bezwaarschrift informeel kan worden afgehandeld voordat de officiële procedure begint.

Online kennissessie

Op internet heeft iedereen kunnen reageren op dit voorstel. Vijverberg Advocaten & Adviseurs heeft daar ook gebruik van gemaakt (reactie Vijverberg op wetsvoorstel). Die consultatieronde is nu afgesloten. Naar verwachting zal het wetsvoorstel in de komende maanden aan de Tweede Kamer worden voorgelegd. Wij verwachten dat veel van de voorstellen ook daadwerkelijk in de Awb opgenomen  worden. De gevolgen van deze wijzigingen kunnen groot zijn voor de bestuurspraktijk. Daarom hebben we alvast een online kennissessie van twee uur georganiseerd over dit wetsvoorstel op donderdag 17 april om 13.00 uur. 

Wil je bijgepraat worden over dit wetsvoorstel en horen wat de mogelijke gevolgen zijn voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor deze kennissessie via deze link.