De gevolgen van het Wetsvoorstel Tijdelijke wet verbreding inzet coronatoegangsbewijzen voor werknemers

Sinds 1 juni 2021 staat in artikel 58ra Wet publieke gezondheid (hierna: Wpg) uitputtend opgesomd op welke terreinen een coronatoegangsbewijs als voorwaarde kan worden gesteld voor deelname aan activiteiten of toegang tot voorzieningen. Dit betreft de terreinen: cultuur, evenementen, georganiseerde jeugdactiviteiten, horeca en sport.

Op 22 november 2021 is het Wetsvoorstel Tijdelijke wet verbreding inzet coronatoegangsbewijzen (hierna: wetsvoorstel) ingediend. In het wetsvoorstel wordt (o.a.) artikel 58ra Wpg aangepast. Hierdoor wordt het mogelijk dat het coronatoegangsbewijs in bepaalde gevallen ook op de werkvloer kan worden ingezet als dat noodzakelijk is voor de vermindering van de overdracht van het coronavirus.

Gevolgen niet tonen coronatoegangsbewijs

Het niet tonen van het coronatoegangsbewijs kan tot gevolg hebben dat de werkgever de werknemer geen toegang meer verschaft tot de arbeidsplaats. Werkgever en werknemer moeten dan samen op basis van goed werkgever- en werknemerschap tot een passende oplossing komen, bijvoorbeeld de werknemer tijdelijk werkzaamheden laten verrichten op een alternatieve arbeidsplaats. Maar wat als er geen passende oplossing voor handen is?

Het algemene uitgangspunt is dat ook wanneer een werknemer de overeengekomen arbeid geheel of gedeeltelijk niet verricht, hij in beginsel zijn recht op loon behoudt (artikel 7:628 BW). Tegelijkertijd is dit algemene uitgangspunt niet absoluut. Indien het niet werken in redelijkheid voor rekening van de werknemer behoort te komen, zoals wanneer de werknemer die geen coronatoegangsbewijs toont geen opvolging geeft aan redelijke instructies van de werkgever of in redelijkheid een voorstel van de werkgever niet had mogen weigeren, dan komt dit niet langer voor rekening van de werkgever. Een belangrijke factor bij deze beoordeling is de mogelijkheid voor de werknemer om zich te laten testen om een coronatoegangsbewijs te verkrijgen, en of dit gelet op de frequentie en concrete testmogelijkheden voor de werknemer redelijkerwijs van hem kan worden gevergd. Veel hangt hier af van de concrete situatie.

Wij willen u erop wijzen dat dit wetsvoorstel nog niet door de Tweede Kamer is aangenomen en dat bovenstaande informatie dus nog kan wijzigen. De behandeling van dit wetsvoorstel in de Tweede Kamer is uitgesteld tot 5 januari 2022. Wij houden u op de hoogte.

Heeft u vragen over de gevolgen van het Wetsvoorstel Tijdelijke wet verbreding inzet coronatoegangsbewijzen voor uw werknemers, neem dan contact met ons op via 079-3631919 of stuur een e-mail.