Wetsvoorstel: besluiten online publiceren

Staatssecretaris Knops heeft een wetsvoorstel gepubliceerd op internetconsultatie.nl waarin staat dat de gemeenten voortaan hun besluiten online moeten publiceren in plaats van in dagbladen en de lokale huis-aan-huisbladen.

In het regeerakkoord is afgesproken dat communicatie door de overheid digitaal moet plaatsvinden. Staatssecretaris Knops wil daarom dat gemeenten, provincies en ook waterschappen hun besluiten voortaan bekendmaken in de online publicatiebladen op overheid.nl. Die eis geldt al voor een deel van de bekendmakingen, maar gaat straks gelden voor alle publicaties. Daarnaast moeten gemeenten burgers de mogelijkheid geven om relevante berichten per e-mail te ontvangen. 

Kosteloze toegang

Met deze maatregel wil Knops bereiken dat alle informatie digitaal beschikbaar is. ‘Elektronische publicatie heeft het voordeel dat het publiek er vrijwel overal, 24 uur per dag en kosteloos toegang toe heeft,’ schrijft Knops in een toelichting. Het moet ertoe leiden dat er een einde komt aan de ‘huidige gefragmenteerde informatievoorziening’, en door de attenderingen krijgen burgers op maat berichten.

Bron: Gemeente.nu / Internetconsultatie.nl