Cursus Contractenrecht voor overheidsjuristen: hoe stel je een goed contract op?

Wil je leren hoe je een goed contract opstelt? Op welke valkuilen moet je alert zijn? Wanneer is er sprake van een overeenkomst en wanneer zit je nog in de precontractuele fase? Heeft het zin om je te beroepen op de onbevoegdheid van een ambtenaar, een wethouder of een gedeputeerde? Hoe zit het met aansprakelijkheid? Kortom: wil je je kennis van het contractenrecht opfrissen en actualiseren? Schrijf je dan snel in! Je verlaat de cursus contractenrecht met een goed voorbeeld van een ‘waterdicht’ basiscontract.

 1. Inhoud
 2. Doelgroep
 3. Programma
 4. Werkwijze
 5. Data
 6. Inschrijven
 7. Reviews
 8. Incompany

Cursusdetails

Prijs
De prijs van de cursus bedraagt € 719,-.
Dit bedrag is exclusief btw en inclusief cursusmateriaal, lunch en consumpties.
Duur
1 dag
Aantal deelnemers
Maximaal 16
Opleidingspunten
6 punten in het kader van Puntenstelsel
Inschrijven
Docenten

Inhoud

In één dag ken je de belangrijkste civielrechtelijke aspecten van het contracteren door en met de overheid. Het leerstuk van onbevoegde vertegenwoordiging wordt uitgebreid behandeld, waarbij ook de zelfstandige positie van bijvoorbeeld de Gemeenteraad of de Provinciale Staten wordt betrokken. Daarnaast wordt ingegaan op de aansprakelijkheid en de schadevergoeding in het geval van afgebroken onderhandelingen. Om de kennis direct in te praktijk toe te passen zal de middag in het teken staan van voorbeeldcontracten. Je gaat zelf aan de slag met voorbeeldcontracten om deze te beoordelen, aan te passen en op te stellen.

Na afloop van de cursus:

 • is je kennis over het contractenrecht verdiept en geactualiseerd;
 • ben je in staat deze aspecten in de praktijk toe te passen door probleempunten in contracten sneller te herkennen en zelfstandig een goed contract op te stellen;
 • weet je wat je moet doen in geval van aansprakelijkheid.

Doelgroep

Juristen binnen een overheidsorganisatie die zich naast het bestuursrecht ook met contractenrecht bezighouden of dat op korte termijn gaan doen. Basiskennis van het contractenrecht wordt verondersteld geacht.

Programma

 • De bijzondere positie van de overheid als contractpartij
 • Onbevoegde vertegenwoordiging
 • Aansprakelijkheid en schadevergoeding
 • Aan de slag met voorbeeldcontracten!

Werkwijze

De cursus contractenrecht wordt verzorgd door een advocaat die bekend is met de dagelijkse overheidspraktijk. De docent draagt zorg voor een interactieve kennisoverdracht, waarbij gebruik wordt gemaakt van korte mondelinge vragen, casusbehandeling en stellingen. Ook worden praktische vaardigheden in het opstellen van contracten geoefend. Er is voldoende gelegenheid om vragen te stellen en met de docent en medecursisten de eigen ervaringen te bespreken. Na afloop van de cursus ontvang je een digitaal deelnamecertificaat.

Locatie

La Vie Meeting Center
Sint Jacobsstraat 61
3511 BP Utrecht

Data

Deel deze cursus

Reviews

“Plezierige sfeer, goede uitleg over de materie”

“Erg to the point en nuttig”

“Fijne afwisseling tussen theorie en praktijk. Veel informatie in een relaxte setting, waardoor het goed blijft hangen.”

“Praktisch gericht, veel interactie en ruimte voor vragen. Complimenten voor de cursusleider. Inhoudelijk sterk en bleef boeien door de cursusopzet (interactie, betrekken deelnemers etc.)”

“Leerzaam en zinvol”

Incompanycursus

Wij kunnen deze of andere cursussen ook incompany verzorgen. De cursus wordt afgestemd op de specifieke opleidingsbehoefte en toegesneden op de organisatie. Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen je graag.

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media