Internetconsultatie: Aanpassing Boetebesluit socialezekerheidswetten

Sinds 25 april 2025 is de internetconsultatie ten aanzien van de beoogde aanpassingen van het Boetebesluit socialezekerheidswetten geopend. Dit voorstel wijzigt de boetesystematiek van het Boetebesluit socialezekerheidswetten. Het Boetebesluit bevat regels voor het opleggen van een boete na het overtreden van een inlichtingenverplichting op grond van onder andere de Wet arbeidsongeschiktheid, Werkloosheidswet of Ziektewet. 

Boetes kunnen op basis van het Boetebesluit soms onevenredig hoog uitvallen. Hierdoor worden in de praktijk boetes vaak gematigd. Om dit te voorkomen zijn verschillende wijzigingen voorgesteld. Het doel van de wijzigingen is het realiseren van een meer evenredig boeteregime. Eenieder kan tot 23 mei 2025 op de consultatie reageren. Hieronder zetten we de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Boetecategorieën    

Waar het Boetebesluit nu vier boetecategorieën kent, worden dat er twee: een lage boete die geldt voor normale overtredingen en een hoge boete voor strafverzwarende overtredingen. Bij het opleggen van een lage boete wordt dan al een aanzienlijke verwijtbaarheid aangenomen. Indien sprake is van een normale of verminderde verwijtbaarheid kan het bestuursorgaan volstaan met een waarschuwing of geen actie ondernemen.

Hoogte van de boete 

Aan de twee nieuwe categorieën worden vaste percentages gekoppeld om de hoogte van de boete te bepalen. Daarvoor wordt gewerkt met een benadelingsbedrag. Het benadelingsbedrag is het bedrag dat als gevolg van het niet nakomen van de inlichtingenplicht ten onrechte aan uitkering of andere gelden is ontvangen. Bij de lage boete wordt de hoogte van de boete vastgesteld op 5 procent van het benadelingsbedrag. Bij de hoge boete geldt een percentage van 15 procent. Bij recidive kan het bestuursorgaan ervoor kiezen om een hogere boete op te leggen tot maximaal 100 procent.

Matiging van boetes

Een boete moet gelet op de verwijtbaarheid van de overtreding binnen een redelijke termijn door de overtreder kunnen worden betaald. Daarom is, in lijn met de vaste rechtspraak op dit punt, een matigingstermijn voorgesteld. Voor de categorie lage boetes geldt een periode van 12 maanden. Voor de categorie zwaardere overtredingen 24 maanden. De draagkracht van de overtreder wordt fictief vastgesteld op 5 procent van de toepasselijke bijstandsnorm van de overtreder. De hoogte van de boete moet de betrokkene vervolgens binnen 12 respectievelijk 24 maanden kunnen betalen. Indien dat gelet op de hoogte van de boete niet mogelijk is, moet de boete gematigd worden.  

Werkgeversboete

Op grond van het Boetebesluit is de werkgever verplicht om ziekte en herstel van medewerkers binnen een bepaalde termijn te melden. Momenteel is UWV (in beginsel) verplicht om bij het te laat melden door de werkgever een boete op te leggen. Dit is de enige mogelijke sanctie. De wijzigingen beogen mogelijk te maken dat ook gekozen kan worden voor het geven van een waarschuwing. Als een melding niet meer dan 7 dagen te laat is, wordt een waarschuwing gegeven. Indien de werkgever langer in overtreding is, wordt per geval onderzocht of het opleggen van een boete gepast is of dat volstaan kan worden met een waarschuwing. 

Vragen of advies nodig? Neem contact met ons op.