Nieuwe publicatie | (Ernstig) verwijtbaar handelen: liegen dat je barst of met de billen bloot?

De nieuwste Vijverberg publicatie staat online: (Ernstig) verwijtbaar handelen: liegen dat je barst of met de billen bloot?

We kennen allemaal het gezegde ‘eerlijk duurt het langst’. Maar is dat in het arbeidsrecht ook echt zo? In deze publicatie behandelen wij twee uitspraken over werknemers die zich verwijtbaar gedragen, maar daarover ieder op een andere manier communiceren richting hun werkgever. Kan de wijze van communicatie over de misdragingen het verschil maken tussen verwijtbaar en ernstig verwijtbaar handelen? Voor een werkgever is dit onderscheid onder meer van belang bij een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Bij ernstig verwijtbaar handelen van de werknemer is namelijk geen transitievergoeding verschuldigd en kan de kantonrechter ervoor kiezen bij het bepalen van de beëindigingsdatum geen rekening te houden met de opzegtermijn.

Lees meer in onze publicatie.