Corona-app

Bij de Tweede Kamer ligt momenteel het wetsvoorstel ‘Tijdelijke wet notificatieapp covid-19’ ter beoordeling. Hierin staan regels over de corona-app. De app beoogt de bron- en contactopsporing door de GGD effectiever te maken en het wetsvoorstel regelt de gegevensverwerkingen door de app. In het wetsvoorstel wordt het vrijwillige karakter van het gebruik van de app onderstreept. Het is niet toegestaan om iemand te verplichten de app te gebruiken.

De Afdeling Advisering van de Raad van State heeft enkele kritische opmerkingen bij het wetsvoorstel. Zij adviseert het doel in de wet nog specifieker te formuleren en expliciet vast te leggen dat de persoonsgegevens niet voor een ander doel mogen worden gebruikt. Naast de GGD wordt ook de Minister van VWS als verwerkingsverantwoordelijke genoemd in het wetsvoorstel. Het is volgens de Afdeling onduidelijk waarom dat het geval is. Dit moet de regering verder toelichten.

Het is de bedoeling dat de app samenwerkt met Europese landen die eenzelfde soort app hebben ontwikkeld. De Afdeling adviseert de grondslag daarvoor (toestemming door de gebruiker) in de wet zelf op te nemen. In het voorstel wordt ook een antimisbruikbepaling geïntroduceerd om te voorkomen dat de app voor de verkeerde doeleinden wordt gebruikt.

Advies nodig over privacyvraagstukken? Bel ons op nummer 079 - 3631919 of stuur een mail via het contactformulier. Wij helpen u graag met het beantwoorden van uw vragen.

Verder verdiepen in het privacyrecht en de AVG? Volg een van onze cursussen privacyrecht.