Belastingdienst helpt ZZP'er

ZZP’ers worden in 2019 verder geholpen. De Belastingdienst kondigt een nieuw portaal voor de belastingaangifte aan, dat voor de ZZP’er gemakkelijker en inzichtelijker moet zijn.

Boete zzp’er

De zzp’ers leveren de fiscus het nodige extra werk op. Deze dagen ontvangen meer dan 140.000 ondernemers een naheffingsaanslag van de Belastingdienst van wegen een te late BTW-aangifte of betaling over het derde kwartaal van dit jaar. ‘dat vinden wij heel veel’, vertelt Driek Kamps, directeur MKB bij de fiscus aan De Telegraaf. ‘Het zorgt voor dubbel werk met niets als resultaat. Wij sturen een aanmaning en doen ambtshalve een aanslag. Die wordt dan vaak weer gecorrigeerd door de ondernemen. Het zorgt voor veel werk bij ons en irritatie bij de ondernemer over de boete.’

Nieuwe route

Eenmanszaken moeten nu nog  via een aparte inlog met een wachtwoord hun BTW-aangifte bereiken. ‘In de nieuwe situatie doe je dat met, een veel veiliger inlogmiddel, DigiD, vertelt Kamps.’ Via die route komt de ZZP’er dan op een portaal terecht waar hij op termijn meer kan dan alleen aangifte doen.

Overstap voor de ZZP’er

De overstap naar het nieuwe portaal begint vanaf januari, als zzp’ers de BTW-aangifte over het laatste kwartaal van 2018 kunnen doen. ‘Het oude systeem blijft nog minstens een jaar in de lucht, dat vangnet moet blijven bestaan’ aldus Kamps. ‘Straks kan je niet alleen de inhoud van je aangiften bekijken, maar ook je historie’, zegt Kamps. ‘En wellicht is het in de toekomst ook mogelijk om te zien waar je aangiften in het proces zitten’, legt Kamps uit.