Cursus Wet openbaarheid van bestuur: in alle openheid

Verstrekken, gedeeltelijk verstrekken of niet verstrekken, dat is de vraag. Behandel jij Wob-verzoeken en wil je weten hoe je de beoordelingscriteria uit de wet in de praktijk uitlegt? Dan is deze cursus over de Wob iets voor jou.

 1. Inhoud
 2. Doelgroep
 3. Programma
 4. Werkwijze
 5. Data & locaties
 6. Inschrijven
 7. Ervaringen

Cursusdetails

Prijs
De prijs van de cursus bedraagt € 400,-. Dit bedrag is exclusief BTW, inclusief cursusboek en consumpties.
Duur
1 dagdeel
Aantal deelnemers
Maximaal 16
Opleidingspunten
3 punten in het kader van www.puntenstelsel.nl
Inschrijven
Docenten

Inhoud

Tijdens de cursus worden de belangrijkste aspecten van de Wob op een interactieve manier doorgenomen. Daarbij komt onder meer aan bod wat een bestuurlijke aangelegenheid is, wat de absolute en relatieve uitzonderingsgronden zijn en hoe de stukken openbaar gemaakt moeten worden. Ook wordt aandacht besteed aan de termijnen die in de Wob zijn opgenomen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en casusbehandeling wordt op pragmatische wijze inzicht verschaft in de afhandeling van Wob-verzoeken.

Na afloop van de cursus ben je in staat om:

 • te beoordelen wat een bestuurlijke aangelegenheid is;
 • te beoordelen welke stukken openbaar gemaakt moeten worden en welke stukken of passages onder een uitzonderingsgrond vallen;
 • de verschillende belanghebbenden bij het Wob-verzoek te onderscheiden;
 • de beslissing binnen de juiste termijnen te kunnen laten nemen en
 • ben je op de hoogte van relevante jurisprudentie.

Doelgroep

Medewerkers en juristen van overheidsorganisaties die te maken krijgen met de afhandeling en beoordeling van Wob-verzoeken of bezwaar en beroep tegen Wob-besluiten.

Programma

Aan bod komen in ieder geval het juridische kader en de structuur van de wet, de betekenis van de diverse begrippen en de inhoudelijke behandeling van verzoeken. De verdere invulling van het programma is afhankelijk van de actuele jurisprudentie.

Werkwijze

De cursus wordt verzorgd door een ervaren adviseur van Vijverberg Advocaten & Adviseurs. De cursus bestaat uit korte inleidingen afgewisseld met oefeningen, stellingen en praktijkvoorbeelden. De cursus is praktisch en interactief van karakter. Er is voldoende gelegenheid eigen ervaringen in te brengen.

Data & locaties

Deel deze cursus

Ervaringen

“Prettig en boeiend”

“Leerzaam, ga met meer kennis naar huis”

“Kort, bondig, helder”

“Duidelijk, zeer nuttig & leerzaam”

“Veel kennis, prettig. Kans tot interactie fijn.”

Incompanycursus

Wij kunnen deze of andere cursussen ook incompany verzorgen. De cursus wordt afgestemd op de specifieke opleidingsbehoefte en toegesneden op de organisatie. Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen je graag.

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media