Cursus Aanpakken plichtsverzuim

Centraal in deze cursus staat de vraag of je een disciplinaire straf kunt opleggen. Welke straf is wanneer passend? En hoe pak je het onderzoek aan? Je kunt niet in alle gevallen e-mails inzien of het internetgedrag van medewerkers volgen. En kun je de medewerker schorsen? Er is een verschil tussen plichtsverzuim en schending van de integriteit. In de cursus Plichtsverzuim komen veel praktijkvragen langs; ook over gebruik van social media en internet, omgaan met verzuimregels en privégedragingen.

 1. Inhoud
 2. Doelgroep
 3. Programma
 4. Werkwijze
 5. Ervaringen

Cursusdetails

Prijs
Afhankelijk van opzet en groepsgrootte.
Aantal deelnemers
Maximaal 16
Docenten

Inhoud

De confrontatie met mogelijk plichtsverzuim vereist van alle betrokkenen een adequaat en zorgvuldig optreden. Aan de orde komen de privacy van de medewerker en het treffen van ordemaatregelen. De deelnemers aan de cursus raken thuis in de gefaseerde aanpak van vermeend plichtsverzuim. Aan bod komen de manier waarop het onderzoek ter vaststelling van de feiten gedaan kan worden, het kwalificeren van de feiten als plichtsverzuim (of niet), de verantwoordingsprocedure, het bepalen van de strafmaat en het opleggen van de straf.

Na afloop van de cursus Plichtsverzuim:

 • kun je adequaat optreden bij eerste signalen over plichtsverzuim;
 • weet je of het mogelijk is ordemaatregelen te treffen en hoe het zit met de doorbetaling van de bezoldiging;
 • weet je met welke juridische aspecten in een disciplinair traject rekening gehouden moet worden en kun je adviseren over de passende straf.

Doelgroep

Personeelsadviseurs, rechtspositiemedewerkers en leidinggevenden van overheidsorganisaties.

Programma

 • Onderzoek, bewijs en privacy
 • Relatie met het strafrecht en ordemaatregelen
 • Het disciplinaire traject: feitenvaststelling, verantwoording
 • Bepalen strafmaat en tenuitvoerlegging

Werkwijze

Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk stellen twee ervaren adviseurs alle belangrijke aspecten aan de orde. Je neemt actief aan de cursus deel door het inbrengen van eigen kennis en ervaring, het doen van oefeningen en het beantwoorden van diverse casussen.

Deel deze cursus

Ervaringen

“Nuttig, leerzaam, praktijkvoorbeelden beeldend aan de hand van casuïstiek”

“Prettig”

“Uiterst praktisch van aard”

“Verhelderend, leuk om te discussiëren, ruimte voor vragen”

Incompanycursus

Wij kunnen deze of andere cursussen ook incompany verzorgen. De cursus wordt afgestemd op de specifieke opleidingsbehoefte en toegesneden op de organisatie. Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen je graag.

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media