Cursus De bijzondere rol van de overheid bij contracten

Incompany cursus

De rol van de overheid als contractpartij is anders dan die van een private partij en dat levert in de praktijk veel vragen op. Hoe zit het ook alweer met de tweewegenleer? Een bevoegdhedenovereenkomst: publiek- of privaatrecht? Wat is de rol van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur bij een private overeenkomst? Wie mag een overeenkomst ondertekenen en wat als een onbevoegde de onderhandelingen voert en de overeenkomst ondertekent? Wat is het verschil tussen volmacht, mandaat en machtiging?

 1. Inhoud
 2. Doelgroep
 3. Programma
 4. Werkwijze

Cursusdetails

Prijs
Afhankelijk van opzet en groepsgrootte.
Aantal deelnemers
Maximaal 16
Opleidingspunten
3 punten in het kader van www.puntenstelsel.nl

Inhoud

In één dagdeel verschaft een senior jurist aan de hand van onder meer bovengenoemde vragen je duidelijkheid over de bijzondere rol van de overheid bij het sluiten van (private) contracten. Waar moet je als overheid in het bijzonder rekening mee houden bij het sluiten van een overeenkomst? Bijzondere aspecten van het contracteren door de overheid, zoals de tweewegenleer en bevoegdheidskwesties komen nadrukkelijk aan bod.

Na afloop van de cursus:

 • is je kennis over de bijzondere rol van de overheid bij het sluiten van contracten verdiept en geactualiseerd;
 • ben je in staat die bijzondere rol in de praktijk vorm te geven;
 • weet je wie bevoegd is een overeenkomst voor een overheidsorganisatie te sluiten en te ondertekenen en ken je het onderscheid tussen volmacht, mandaat en machtiging;
 • is je kennis over de publiekrechtelijke regels die van toepassing zijn op vertegenwoordiging en volmacht vergroot;
 • weet je met welke publiekrechtelijke aspecten je bij het opstellen van contracten rekening moet houden.

Doelgroep

Beleidsmedewerkers, juristen en inkopers met basiskennis van het contractenrecht en enige ervaring met het opstellen van contracten.

Programma

 • De rol van de overheid als contractspartij bij een private overeenkomst
 • Toepassing van de tweewegenleer: mag de overheid gebruik maken van het privaatrecht als een publiekrechtelijke weg openstaat?
 • De vertegenwoordiging van de overheid door volmacht en gebondenheid aan een overeenkomst

Werkwijze

De cursus wordt verzorgd door een senior jurist die bekend is met de dagelijkse overheidspraktijk. De docent draagt zorg voor een interactieve kennisoverdracht, waarbij gebruik wordt gemaakt van korte mondelinge vragen, casusbehandeling en stellingen. Er is voldoende gelegenheid om vragen te stellen en met de docent en medecursisten de eigen ervaringen te bespreken.

Deel deze cursus

Incompanycursus

Wij kunnen deze of andere cursussen ook incompany verzorgen. De cursus wordt afgestemd op de specifieke opleidingsbehoefte en toegesneden op de organisatie. Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen je graag.

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media