Cursus Beëindigen subsidierelaties

In 1 dagdeel praten wij je bij over het beëindigen van subsidierelaties. Aan de orde komen de mogelijkheden om een subsidierelatie (tussentijds) te beëindigen vanwege veranderde omstandigheden of gewijzigde inzichten. We bespreken belangrijke jurisprudentie en belichten de impact daarvan op jouw dagelijkse werk.

 1. Inhoud
 2. Doelgroep
 3. Programma
 4. Werkwijze
 5. Data & locaties
 6. Inschrijven
 7. Reviews

Cursusdetails

Prijs
De prijs van de cursus bedraagt € 430,-. Dit bedrag is exclusief BTW en inclusief cursusboek, lunch en consumpties.
Duur
1 dagdeel
Aantal deelnemers
Maximaal 15
Opleidingspunten
3 punten in het kader van www.puntenstelsel.nl
Inschrijven
Docenten

Inhoud

Bestuursorganen bepalen hun koers en maken daarbij keuzes om subsidierelaties aan te gaan, voort te zetten en te beëindigen. Het beëindigen van subsidierelaties kan voortkomen uit een koerswijziging maar ook uit de noodzaak te bezuinigen. De cursus over het beëindigen van subsidierelaties gaat in op de eisen uit de artikelen 4:50 en 4:51 Algemene wet bestuursrecht, waaraan voldaan moet zijn om een subsidierelatie (tussentijds) te beëindigen. Belangrijke jurisprudentie wordt besproken.  

Na afloop van de cursus:

 • ken je de mogelijkheden een subsidierelatie te beëindigen vanwege veranderde omstandigheden en gewijzigde inzichten;
 • heb je inzicht in de wijze waarop je de redelijke termijn bepaalt;
 • ben je op de hoogte van belangrijke jurisprudentie.

Doelgroep

Juristen, managers en subsidiemedewerkers die te maken hebben of krijgen met het beëindigen van subsidierelaties.

Programma

 • De vereisten voor het (tussentijds) beëindigen van subsidierelaties op grond van de artikelen 4:50 en 4:51 Algemene wet bestuursrecht
 • Wanneer is sprake van veranderde omstandigheden of gewijzigde inzichten?
 • Wat zijn voortdurende activiteiten?
 • Wat is een redelijke termijn?
 • Is afbouwen van de subsidie of het betalen van een schadevergoeding verplicht?
 • Procedurele aandachtspunten

Werkwijze

De cursus wordt verzorgd door mr. Annet van Soest, specialist op het gebied van het subsidierecht. Annet bespreekt de mogelijkheden een subsidierelatie (tussentijds) te beëindigen en belangrijke jurisprudentie daarover. Er is ruimte voor het stellen van praktijkvragen. Na afloop van de cursus ontvang je een deelnamecertificaat en de presentatie inclusief de vindplaats van de besproken jurisprudentie per e-mail.

De cursus vindt in beginsel op locatie (op 1,5 meter) plaats. Als de situatie dat (in verband met de coronarichtlijnen) niet toelaat, verzorgen wij de cursus online. In dat geval word je hierover geïnformeerd. Lees hier meer over ons coronabeleid.

Data & locaties

Deel deze cursus

Reviews

“Duidelijk, goed, rustig, overzichtelijk”

“De cursus zat inhoudelijk goed in elkaar. Cursusleiding beheerst de stof prima. Was voldoende mogelijkheid om vragen te stellen.”

“Prima informatie, vlot en duidelijk bijgepraat over recente jurisprudentie”

“Goede voorbeelden, goede interactie, goede informatie en aardige instructrice”

“Gezien komende bezuinigingsronde was deze cursus weer een mooie opfrisser. En naast opfris ook nog nieuwe kennis opgedaan (jaarlijkse sub aan bv act zoals Koningsdag geen voortdurende activiteit). Annet heeft zoals vanouds alle informatie op een rijtje gezet en overgedragen waarbij er voldoende ruimte was om vragen te stellen”

Incompanycursus

Wij kunnen deze of andere cursussen ook incompany verzorgen. De cursus wordt afgestemd op de specifieke opleidingsbehoefte en toegesneden op de organisatie. Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen je graag.

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media